ODRŽANA SKUPŠTINA BNF-A U DANSKOJ (FOTO)

0
649

MuftijaU subotu 10.05.2014 godine u danskom gradu Vejle održana je Izborna skupština Bošnjačke nacionalne fondacije.

Skupštini su prisustvovali Bošnjaci iz brojnih gradova Danske, sandžački Muftija Mumaer ef. Zukorlić, predsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije, predsjednik Sandžak Biznis Asocijacije Šefadil Ličina, predsjednik odbora BNF-a za Švedsku Nermin Širbić kao i predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice Belgije Nedžad Ćeman, predstavnik  BKZ-a Luksemburg, Asmir Bihorac i predstavnik Odbora BNF-a za Njemačku Nihad Bećirović.

Program je započet učenjem Kur'ana i ilahija a potom se uvodnom dijelu prisutnima obratio  predsjednik BNF-a Hako Duljević prezentacijom dosadašnjih i planiranih aktivnosti Fondacije. Duljević je istakao da je od velike važnosti da se Bošnjaci u Dijaspori ujedine i postanu informirani o svim postojećim institucijama i njihovim radovima, kako bi i sami mogli sudjelovat u napredovanju bošnjačkih institucija, ne samo finansiranjem već i svojim znanjem i raznovrsnim umijećem.

Mnogo je snage uloženo kako bi se čuvale i gradile vjerske i kulturne institucije na našim prostorima, a jedan od projekata Bošnjačke nacionalne fondacije jeste izgradnja Bošnjačkog kulturnog centra u Srebrenici koja je u završnoj fazi izgradnje.

„Koliko god Bošnjaci bili pametni, jaki, bogati i fini, to ne može dobrinijeti odbrani od svih napada i izazova koji prijete našem narodu, narodu Bosne i Sandžaka, a jedini način borbe i pružanja otpora jeste organizirana borba kroz naše institucije“, kazao je Duljević.

Predsjednik Sandzačke Biznis Asocijacije Šefadil Ličina se u obraćanju zahvalio prisutnima na ovoj prilici i mogućnosti da se Bošnjaci u Danskoj uključe u planu za buduće aktivnosti SABE.

Prisutnima se obratio i Predsjednik odbora BNF-a za Švedsku, Nermin Širbić, koji je u svom govoru izrazio radost zbog osnivanja odbora za Dansku čime su se Bošnjaci na ovim prostorima izjasnili da podržavaju one lidere koji su osobina kao i rahmetli Alija Izetbegović, prvi predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji vode brigu o onima koje predvode.

U sklopu Skupštine, predstavljen je odbor BNF- a za Dansku, na čelu sa predsjednikom Ramizom Radonjicom koji je u svom obraćanju govorio o važnosti učlanjenja i podržavanja rada BNF, jer kako je naveo, ovim smo posadili biljku koja će cvjetati za nas Bošnjake. Odbor BNF-a za Dansku je sedmi u nizu odbora za BNF-a za Dijasporu.

Skupštini je prisustvovao uvaženi Muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić. Uvaženog  Muftiju su dočekai Bošnjaci Danske, koji su na skupštinu došli svjesni svoje ljubavi prema svojoj vjeri i svojoj domovini.

Muftija Muamer ef. Zukorlić je svojim govorom skrenuo obratio pažnju da oni koji rade u bošnjačkim institucijama i oni koji organiziraju i dobrovoljno se angažuju da se skupština poput ove u Danskoj realizuje, da su to insani svjesni svoje vjerske dužnosti i obavljaju farzove propisane za sebe i farzove propisane za kolektivni rad. Odazivaju se i pozivaju u činjenju dobra za sebe i za svoje društvo, ne očekujući zahvalnost od ljudi, već zadovoljstvo Allaha Milostivog. Muftija se zahvalio prisutnima, koji su pristigli iz raznih gradova Danske, članovima novoizabranog odbora BNF-a za Dansku i te uputio dovu za buduće radove.

(BNF)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes