Održane Skupština BNF-a i “Izgradimo BANU” u Ofenbahu

0
770

Njemačka – U njemačkom gradu Ofenbahu u nedjelju 23. juna održana je skupština Bošnjačke nacionalne fondacije, na kojoj je izabran Odbor i predsjednik BNF-a za Njemačku. Nakon nekoliko sati vijećanja u Odbor su ušli mladi i uspješni ljudi, biznismeni i privatni poduzetnici iz skoro svih gradova Njemačke. Za predsjednika je BNF-a izabran je Elvedin Bilić iz Ofenbaha.

01-zajednicka-fotografijaNakon što su svi prozvani imenom i prezimenom izašli na binu, mnogobrojnoj publici kratko se obratio novoizabrani predsjednik i zahvalio se na ukazanom povjerenju, nakon čega je riječ uzeo član Upravnog odbora dr. Tarik Kurbegović, a zatim i predsjednik BNF-a Hako Duljević, koji je između ostalog rekao da je BNF neprofitabilna, nevladina, dobrovoljna i vanstranačka fondacija sa ciljem pomagnja Bošnjacima širom svijeta.

Među zvanicama bilo je mnogo uglednih gostiju, među njima predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj Edin Atlagić, član Mešihata IZBNJ Njemačke pokrajine Baden-Würtemberg Rasim Bedak, predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice u Luxemburgu Faruk Ličina, predsjednik BKZ Belgije Nedžad Ćeman, članovi Upravnog odbora BNF-a Šefadil Ličina i dr. Tarik Kurbegović, predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Francuskoj Mirsad Čolović te predsjednik Zajednice sandžačke dijaspore Mithad-ef. Mujović i mnogi drugi. Neki od njih su se obratili prisutnima, ali mnogobrojna publika sa nestrpljenjem je očekivala govor dvojice uvaženih gostiju: predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa reisu-l-uleme emeritusa dr. Mustafe Cerića, kao i predsjednika Skupštine Svjetskog bošnjačkog kongresa i generalnog sekretara Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti muftije Muamera Zukorlića.
I dr. Cerić i muftija Zukorlić u svom obraćanju govorili su o značaju i povezanosti Bošnjaka širom svijeta, njihovom opstanku, napretku, sadašnjosti i budućnosti.

02zukorlic-i-ceric

Muftija Zukorlić se posebno osvrnuo na značaj BANU, a čiji je cilj okupljanje naučnih i umjetničkih potencijala bošnjačkog naroda radi očuvanja i afirmacije nacionalnih i kulturnih vrijednosti.
Akademija će djelovati kroz četiri odjeljenja: Odjeljenje društveno-humanističkih nauka, islamske tradicije, umjetnosti i odjeljenje prirodno-matematičkih, medicinskih i tehničkih nauka.

Dr. Cerić je također istakao veoma važnu činjenicu povezanosti Bošnjaka, njihovu međusobnu saradnju i dodao da Bošnjaci BiH i Sandžaka uvijek trebaju znati da jedni na druge u svakom momentu mogu da računaju.
„Mi Bošnjaci smo vrijedni, složni i to je garancija našeg uspjeha“ – rekao je, između ostalog, muftija Zukorlić, čije obraćanje je propraćeno gromoglasnim aplauzima.

To veče poznati bh. novinar i književnik Mugdim Galijašević upriličio je promociju njegove dvije knjige: „Suza na mezaru“ i „Kapija zivota“, a posljednu koju je nedavno izdao lično je uručio dr. Ceriću i muftiji Zukorliću. Njih dvojica su od srca pohvalili njegovu prvu knjigu „Suza na mezaru“, te dodali da će i drugu sa zadovoljstvom pročitati.

Ceric-Zukorlic-i-Galijasevic

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote