OKONČAN PRVI DAN MEĐUNARODNE KONFERENCIJE PROTIV NUKLEARNOG NAORUŽANJA U BEČU

0
586

unnamed (5)– Vjerski uglednici jednoglasno protiv nuklearnog naoružanja –

U Beču je u ponedjeljak okončan prvi dio Međunarodne konferencije o zabrani nuklearnog naoružanja, u organizaciji svjetske organizacije Religije za mir (Religion for Peace – RfP), Svjetskog instituta za sigurnost i Ujedinjene religijske inicijative.

U radu konferencije učestvuje preko 600 predstavnika vlada i organizacija iz više od 100 država, te nekoliko UN organizacija.

„Ova sesija je bila uspješna, sa jakom porukom vjere da je proizvodnja i upotreba nuklearnog oružja nemoralan čin, pa je zahtjev vjerskih uglednika i učenjaka da nuklearno oružje bude potpuno uništeno, a njegova daljnja proizvodnja zabranjena, bilo kome i bolo gdje“, izjavio je dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema emeritus i predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, koji učestvuje u radu konferencije.

Ni na koji način, dodao je, „ne može se opravdati postojanje nuklearnog oružja koje prijeti opstanku čovječanstva!“.

unnamed (3)„Čini mi se da je svijet nakon Hladnog rata, u kojem sam odrastao, prestao brinuti o nuklearnom naoružanju, smatrajući ga ostatkom prošlosti i neku apstraktnu opasnost koja ih ne zabrinjava previše. To je greška, fundamentalna greška imajući u vidu činjenicu da na svijetu, u baremk 14 država, ima više od 16,000 nuklearnih bojevih glava spremnih za upotrebu“, izjavio je Sebastian Kurz, šef austrijske diplomacije, otvarajući konferenciju.

Skup je, putem svoje predstavnice, pozdravio i Ban Ki-moon, glavni tajnik UN-a, koji je naglasio da činjenica o postojanju nuklearnog naoružanja u svijetu samo otežava postojeće konflikte i čini ih opasnijima.

„Nuklearno naoružanje globalni je problem, koji se tiče svih nacija i svakako utiče na buduće generacije i na ovu planetu, koja nam je dom. Neophodan je globalni etički pristup ukoliko želimo da umanjimo nuklearnu prijetnju i da radimo na uklanjanju nuklearnog naoružanja“, poručio je papa Franjo, koji se skupu također obratio putem svog predstavnika, apostolskog nuncija Maria Tomasia.

„Želio bih ohrabriti iskren i otvoren dijalog svih – međusobni dijalog nacija koje posjeduju takvo naoružanje, kao i sa onima koje ga ne posjeduju. U tom dijalogu moraju učestvovati međunarodne organizacije, civilna društva, vjerske zajednice. Svijet bez nuklearnog naoružanja mora biti cilj svjetskih lidera, ali i miliona muškaraca i žena širom svijeta“, naglasio je papa Franjo.

Skupu se obratio i dr. Mustafa Cerić, koji je naglasio da čovjek dolazi od Boga, da svi svoj život dugujemo Bogu i Njemu se vraćamo.

„Ovdje sam kao musliman, miroljubiv čovjek, da vam kažem da je bit moje vjere MIR, koncept moje teologije je MIR, značenje moje etike je MIR, moja moralna obaveza je MIR i moja poruka ovdje je MIR. Uistinu, to je poruka svakog miroljubivog čovjeka na planeti Zemlji“, iznio je dr. Cerić u svom obraćanju.

Govoreći o islamu kao vjeri mira, vjeri čije samo ime znači mir, dr. Cerić je naglasio da je „eksploatacija uranija, njegova prerada i obogaćivanje, kao i proizvodnja nuklearnog oružja, nuklearne probe, upotreba nuklearnog oružja, havarije u nuklearnim elektranama, skladištenje nuklearnog otpada, kao i upotreba municije sa osiromašenim uranijem, pravno neodrživo i moralno neprihvatljivo!“.

„Ove smrtonosne aktivnosti ljudi najteže su od svih grijeha“, naglasio je dr. Cerić.

Međunarodna konferencija „Humanitarne posljedice nuklearnog naoružanja“, bit će nastavljena u utorak, kada će biti okončana, te usvojeni zaključci skupa.

unnamed (4)

5.00 avg. rating (96% score) - 2 votes