OMALOVAŽAVANJE VJERSKOG OBREDA JE NASTAVAK GENOCIDA U PRIJEDORU

0
548

photo-region-BiH-prijedor_logori-Hide_and_seek_01_u_339255699Na dženazi mladoj Sari Goretić na gradskim mezarlucima Pećani u Prijedoru, srpski mladići odgojeni sa mržnjom prema Bošnjacima, ometali su obred dženaze učestalim povicima “o Turci”. Kako im to nije bilo dovoljno, jedan se skinuo go i tako provocirao okupljene vjernike.  Ovaj zločin prema vjerskom obredu je jasan dokaz da su implikacije genocida u Prijedoru toliko raznovrsne i nepresušne, da o njima treba znati čitav svijet. Niko nema pravo da žrtvama i svjedocima genocida zabranju pravo na dostojanstvenu dženazu.

Omalovažavanje vjerskog obreda  je nastavak genocida, nastavak ponižavanja ljudi na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. To je krajnje nečovječna radnja, činjena u režiji onih koji su obrazovani da mrze drugog i drugačijeg u namjeri potčinjavanja, dehumaniziranja i stvaranja nepodnošljivih uslova za život povratnika i preživjelih žrtava genocida. Ali ti mrzitelji grada Prijedora, koji je izgubio obrise grada zahvaljujući njihovim zločinima,  trebaju znati da žrtve neće odustati od borbe za istinu i pravdu sve dotle dok istina ne pobijedi, dok se ne postigne pravda, ne donese pravedni mir u Prijedoru.

Dok je žrtva još jednom ponižena u Prijedoru politički predstavnici žrtava šute. To je još jedan u nizu dokaza da bošnjačka žrtva nema istinskog političkog predstavnika. Ukoliko politički predstavnik žrtve ima još imalo morala sada je trenutak da najoštrije digne svoj oglas u odbrani dostojanstva prijedorskih povratnika i žrtava genocida.Treba najoštrije osuditi zločin ponižavanje dženaze i tako dati do znanja zločincima koji se i dalje slobodno kreću gradom da žrtva ima svoga političkog zaštitnika.

O prijedorskom političkom establišmentu ne treba mnogo pisati. Bilo kakav razgovor sa tim političkim establišmentom treba usloviti sa javnim izvinjenjem porodici Goretić i svim povratnicima i preživjelim žrtvama genocida nad kojim se vrši kontinuirana tortura.  Sa naše strane obečavamo da nećemo dopustiti da genocid u Prijedoru bude zaboravljen jer je strah od zaborava veći od užasa zločina.

Emir Ramić

Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes