OSLOBAĐAJUĆE PRESUDE IMAJU ZA CILJ PONAVLJANJE ISTOG ZLA

0
725

An elderly Bosnian Muslim man kisses a wooden trunk covered by Bosnia-Herzegovina flag containing the remains of a close relative in BratunacSarajevo, 19. decembar 2013. godine  

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK-a izražava svoje ogorčenje zbog još jedne u nizu skandaloznih odluka Suda Bosne i Hercegovine da, zbog navodnog nedostatka dokaza, nepravosnažnom presudom oslobodi krivice Savu Babića, okrivljenog  za zločine protiv čovječnosti počinjene u Bratuncu 1992. godine.

Kako stoji u saopćenju Suda optuženi Savo Babić oslobođen je optužbe da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti član 172. stav 1. tačka h) Krivičnog zakona BiH (progon) u vezi s tačkama a), e), f) i k) (ubistvo, zatvaranje, mučenje i druga nečovječna djela) u vezi s odredbom člana 180. stav 1. i 2. Krivičnog zakona BIH. Optuženi Savo Babić, usljed nedostatka dokaza, oslobođen je optužbe da je u svojstvu komandira Vojne policije u Bratuncu, u maju 1992. godine, tokom široko rasprostranjenog i sistematskog napada usmjerenog protiv nesrpskog civilnog stanovništva na širem području općine Bratunac, bio svjestan napada niti da su njegove radnje predstavljale dio tog napada. Također, Tužilaštvo nije van razumne sumnje dokazalo da je optuženi Savo Babić učestvovao u progonu nesrpskog civilnog stanovništva sa područja općine Bratunac, na način da je lično učestvovao u radnjama protupravnog zatvaranja, mučenja, nečovječnog postupanja, niti da je bio odgovoran za uvjete u kojima je bilo smješteno više od 400 muškaraca civila nesrpske nacionalnosti u školi „Vuk Karadžić“, niti da je imao efektivnu kontrolu nad čuvarima škole „Vuk Karadžić“- stoji u obrazloženju ove presude.

Ovom, posljednjom u nizu odluka ovog Suda, kojima su oslobođeni počinioci strašnih zločina nad bošnjačkim i drugim nesrpskim civilima, šalje se poruka da se zločin nad Bošnjacima isplati, te da će to i u budućnosti moći proći nekažnjeno.

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK-a u potpunosti podržava stav predstavnika „Udruženja žrtava rata“, koji su ovu presudu okarakterizirali sramnom i opasnom.

Predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice” Hatidža Mehmedović u izjavi za medije istakla je da se ovakvim presudama samo pipremaju nova krvoprolića i pokolji na ovim prostorima. „Zločince koje sada nagrađuju oslobađajući ih kazne, puštaju da budu učitelji mladim generacijama. Djeca će reći da su oni bili heroji jer su pobili na stotine nevinih, a nisu kažnjeni“ – Istakla je Mehmedović.

Šuhra Sinanović, predsjednica Udruženja “Žene Podrinja Bratunac”, kazala je da se žrtve, nakon što su čule za oslobađajuću presudu, ne osjećaju sigurno na području Bratunca.  „Svjedok sam zlodjela koja je Babić uradio nad Bošnjacima. Znamo da će se uskoro ovim mjestom prošetati, i da će mu načelnik općine prirediti svečani doček. On je njihov heroj, iako su 603 osobe bošnjačke nacionalnosti 1992. nestale sa ovog područja. Grobnica u Suhoj koja je 2005. otkrivena sa 38 tijela, od kojih je deset muškaraca, 20 žena i osmero djece, i u kojoj je pronađena majka s dvije djevojčice u naručju se njemu stavljaju na teret“ – kaže Sinanović.

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK-a poziva sve bošnjačke institucije i organizacije da dignu svoj glas protiv ovog institucionalnog i sistemskog nastojanja negiranja zločina i genocida nad Bošnjacima, koje za posljedicu može imati ponavljanje istog zla.

Ovakvim presudama punim cinizma kao da se želi poručiti da su Bošnjaci sami sebe klali, ubijali, silovali, protjerivali iz svojih domova.

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK-a poziva sve Bošnjake na budnost i opreznost sve dok potpuno ne budu sigurni da je politika genocida poražena.

                                                                      

             SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU 

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote