OTVORENO PISMO MINISTRU LAGUMDŽIJI

0
788

5. august 2013. godineHaris Hromic Vice President WBC

 
Otvoreno pismo dr. Zlatku Lagumdžiji, Ministru Vanjskih Poslova BiH, povodom skandaloznog članka u Washington Post-u
 

Dragi dr. Lagumdžija,

 

Pišemo Vam da vam izrazimo našu zabrinutost zbog sadržaja članka koji je objavljen u “The Washington Post-u” 1. augusta 2013.,  pod naslovom “Sirija pokazuje da mi još uvijek ne mislimo ‘nikada više'” čiji ste potpisnik zajedno sa turskim ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom.

 

Država Bosna i Hercegovina i njen narod su do danas svjedoci neprekinute kampanje od strane vođstva Republike Srpske i Srbije da se ovjekovječe lažni mitovi u vezi sa ratom u Bosni i Hercegovini. Članak koji je objavljen u renomiranoj i utjecajnoj novini kao što je “The Washington Post” bila je još jedna prilika da se svijet podsjeti da je ono što se desilo u Srebrenici prije osamnaest godina bio “genocid” a ne “tragična greška”. Postoji jasna razlika u nazivanju zločina počinjenih u Srebrenici kao “tragična greška” naspram dobro organizirane genocidne kampanje koja je izvedena u visoko organiziranim razmjerima.

 

Kao što znate Apelaciono vijeće Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju u Haagu potvrdilo je u slučaju Krstić da zločini počinjeni od strane Snaga bosanskih Srba u Srebrenici čine genocid. Nadalje, Kongres Sjedinjenih Država je 2005. godine donio rezoluciju koja proglašava da su “…politike agresije i etničkog čišćenja provođene od strane srpskih snaga u Bosni i Hercegovini od 1992-1995. godine uz direktnu podršku srbijanskog režima Slobodana Miloševića i njegovih sljedbenika što je  u konačnici dovelo do progona više od 2.000.000 ljudi, i oko 200.000 ubijenih, desetine hiljada silovanih ili na neki drugi način zlostavljanih, dok su nevini civili u Sarajevu i drugim urbanim centrima stalno bili izloženi granatiranju i snajperskim napadima – ispunjavaju uvjete da se taj zločin definira kao genocid u Članu 2. Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida koja je donesena u Parizu 9. decembra 1948. godine a stupila na snagu 12. januara 1951. godine.”

 

Vi ispravno kažete da se režim u Damasku treba kriviti zbog zlodjela u Siriji ali propuštate imenovati agresore u Bosni. Kao neko ko je živio u Sarajevu pod dnevnom paljbom artiljerije bosanskih Srba, i ko je sam bio ranjen u ratu, članak je trebao nedvosmisleno kazati da su vojska bosanskih Srba i srpske paravojne formacije odgovorne za rat i da su glavne žrtve bili Bošnjaci. Ova činjenica se treba ponoviti s ciljem da se osigura da istina o onome što se desilo 1990-tih ne izblijedi i da ne postane daleko sjećanje.

 

Mi smo utrošli značajno vrijeme i bogatstvo u Sjedinjenim Državama da osiguramo da ljudska bića uistinu budu “sposobna naučiti iz svojih grešaka”. Zbog toga, kroz nevladine organizacije, Bijelu kuću, Kongres Sjedinjenih Američkih Država, Evropski parlament, Međunarodni tribunal za bivšu Jugoslaviju, i kasnije kroz napore civilnog društva u Sjedinjenim Državama, mi smo na putu da demistificiramo srebrenički genocid i da mu damo valjano priznanje i vidljivost na globalnom planu što će kulminirati u Ujedinjenim Nacijama.

 

Usaglašavamo se sa vama da su “ljudi sposobni naučiti iz svojih grešaka”. Rat u Bosni nas ostavlja sa vječnom obavezom da podsjećamo ljudski rod da slabo sjećanje i pamćenje i moralna nesigurnost mnogo češće i izvjesnije dozvoljavaju zlu da trijumfuje. Trebamo biti oprezni i ne trebamo se odricati uzvišenog obećanja ljudskog roda “nikada više” u ophođenju prema tragedijama kakve su Bosna i Sirija. 

 

Srdačno,

 

Admir Šerifović, BA, JD, MPA

Saradnik Harvard Kennedy School Edward S. Mason(2013)

Bivši predsjedavajući Savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu, Washington, DC

 

Haris Hromić, BBA, MPA, MA, FRSA

Povjerenik Vijeća Carnegie za etiku u međunarodnim odnosima

Bivši predsjedavajući Upravnog odbora Savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu, Washington, DC

Na ovom linku možete pogledati izvorni članak na engleskom jeziku, Washington Post: Syria shows we still don’t mean ‘never again’ 22 Share to Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn Add to PersonalPost Share via Email Print Article More By Ahmet Davutoglu and Zlatko Lagumdzija, Published: August 2

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote