PATRIJARH IRINEJ BLAGOSILJA TEKOVINE NAJMRAČNIJIH ZLOČINA U BIH

0
740

irinej-i-dodik-1343742284-192283Sarajevo, 06.01.2014. godina

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK-a najoštrije osuđuje pokušaj ugrožavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne od strane patrijarha Srpske pravoslavne crkve, Irineja.

Naime, tokom čitanja Božićne poslanice patrijarh Irinej je kazao da će služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u Banjoj Luci povodom 9. januara, te da njegovo prisustvo u Banjoj Luci znači “utvrđivanje vjere i nacije i potvrdu državnosti Republike Srpske”. Tom prilikom je kazao da su: “Srbi prognani sa Kosova, iz Dalmacije i cijele Krajine, kao i BiH koji godinama Božić dočekuju obespravljeni, bez prava na povratak i na svoju imovinu”.

Nedopustivo je da ovakve izjave dolaze povodom obilježavanja stvaranja Karadžićeve genocidne tvorevine, tzv. Republike Srpske Bosne i Hercegovine (9. januar), koje potvrđuju nedobronamjeran odnos vrha SPC-a prema državi Bosni i nesrpskim građanima Bosne, prije svega Bošnjacima.

Ovim se potvrđuje da slučajevi blagosiljanja pripadnika „Škorpiona“, kao i pripadnika drugih policijskih i vojnih formacija odgovornih za genocid nad Bošnjacima, kao i informacije o skrivanju ratnih zločinaca nisu bili incidenti već sistemska podrška zločinu.

Krajnje je neprimjereno da, u danima kada vlasti u manjem bosanskom entitetu  njegujući baštinu „tekovine 9. januara 1992. godine“, napadaju na emocije i ljudska prava povratnika u Višegradu i drugim mjestima, patrijarh Irinej spominje kako „…U Bosni Srbi dočekuju Božić obespravljeni…“.

Bez obzira na svu gorčinu koju osjećaju svi kojima je Bosna i njena budućnost prioritet, ovakve izjave više štete nanose Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Srbima, Srbiji, pravoslavlju i svetosavlju.

U danima kada se trebaju slati poruke mira i tolerancije, kakav je običaj kod svih civiliziranih naroda kada obilježavaju svoje najveće blagdane, vrh SPC-a promovira tekovine najmračnijih zločina s kraja 20 vijeka.

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK-a poziva sve Bošnjake i sve dobronamjerne ljude kojima je Bosna u srcu da ne nasjedaju na provokacije, te da budu ustrajni u pravednoj borbi za očuvanje države Bosne i Hercegovine, te svih civilizacijskih tekovina koje ona predstavlja.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes