PERSPEKTIVA BIH JE EVROPSKA UNIJA

0
887

Tadeusz_Mazowiecki_i_Adamir_Jerkovic11Autor: B.net

-Bosna i Hercegovina je jedna velika rana za međunarodnu zajednicu – rekao je danas u Warszawi bivši poljski premijer g. Tadeusz Mazowiecki otvarajući svjetsku izložbu Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine „Srebrenički inferno“ koja će biti dostupna javnosti u narednih sedam dana.

– Ta rana zvana Srebrenica je opomena Evropi i rana je na njenoj savjesti. Evropa ništa nije učinila da spriječi tu ogromnu tragediju u Bosni i Hercegovini. Moja ostavka na položaj Specijalnog izvjestioca Ujedinjenih nacija u julu 1995. poslije tragičnih događaja u Srebrenici bila je gest protiv takve Evrope. Zbog toga što je dozvolila srebrenički genocid, Evropa ima obavezu da pomaže Bosni i Hercegovini čija je perspektiva jedino u Evropskoj uniji, rekao je bivši poljski premijer Tadeusz Mazowiecki otvarajući izložbu.

Tadeusz Mazowiecki se zahvalio Adamiru Jerkoviću, direktoru Arhiva Federacije BiH što je smogao snage da postavi izložbu „Srebrenički inferno“ u Warszawi. Rekao je da Jerkovićeve riječi o stradanju Poljaka u Katinskoj šumi 1940. godine mnogo znače za njegov narod i pozdravio je poziv direktora Arhiva Federacije BiH da dogodine Poljski državni arhiv priredi izložbu u Sarajevu na temu genocida u Katinu.

Na izložbi je govorio i generalni direktor Poljskog državnog arhiva Wladislaw Stepniak koji je rekao da će rane Srebrenice još više povezati dva naroda i dva arhiva koji su danas potpisali bilateralni sporazum o saradnji.

Vrlo posjećenoj izložbi prisustvovali su ambasadori akreditovani u Warszawi, a posebnu čestitku za organizaciju izložbe o genocidu u Srebrenici uputili su direktoru Jerkoviću ambasadori Turske, Izraela i Slovenije. Iako je uredno pozvana, izložbi nije prisustvovala ambasadorica BiH u Warszawi gđa Koviljka Špirić.

ALIJA IZETBEGOVIĆ JE BIO POŠTEN ČOVJEK

Uručujući bivšem poljskom premijeru Tadeuszu Mazowieckom svoju knjigu „Sjećanja na Aliju Izetbegovića“, savjetnik prvog predsjednika BiH Adamir Jerković je rekao „da je ovo djelo svjedočanstvo o ulozi koju je Predsjednik imao u svijetu“. Zahvalivši se Mazowiecki je rekao da je Alija Izetbegović bio veliki državnik i da je bio hrabar i pošten čovjek te da se narodi Bosne i Hercegovine mogu ponositi njime.

 

(preuzeto: bosnjaci.net, 07. 06. 2013. )

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes