PISMO JEVREJIMA U IZRAELU

0
3607

4B9E4D32-57A6-421A-92F3-E4C5FB26BA87-6372-000003CF0949051CReisulema emeritus dr. Mustafa Cerić predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa uputio je pismo Jevrejima u Izraelu povodom nemira ispred kompleksa Al-Aqse u Izraelu nastalim onemogućavanjem i ponižavanjem Palestinaca uvodjenjem kontrolnih kamera za ulazak u kompleks džamije Al-Aqsa.

 

Pismo dana
PISMO JEVREJIMA U IZRAELU
Poštovani prijatelji,
Možda će vas iznenaditi ovo moje pismo, a možda i neće. Možda vam ovo pismo ništa ne znači, a može biti i da će vam nešto značiti. Sve ovisi o vama, ali i o meni. Vi, ako ste spremni da čujete šta ću vam reći, bit će vam važn ovo pismo, a ja, ako sam spreman da vam kažem sve što mislim o vama, bit će mi važno da sam učinio što sam mogao za sveti mir u Svetoj zemlji. Mnogo je Jevreja, posebno rabina, izvan Izraela, koje poznajem i s kojima sam, mogu reći, prijatelj. Oni su uvijek bili spremni da me saslušaju, a ja sam uvijek bio spreman da im kažem sve što mislim. Branio sam pred njima osnovna ljudska prava Palestinaca na život, vjeru, slobodu, imetak i čast, ali sam pažljivo slušao i njihovu obranu prava Izraela na opstanak i sigurnost. Osim susreta sa izraelskim ambasadorom u mom kabinetu reisu-l-uleminime i mog poznanstva s rabinom Alonom, nisam imao priliku družiti se s Jevrejima iz Izraela. Nisam posjetio ni Tell Aviv, ni Ramallah, ni Gazu, ni Jerusalem iako sam imao poziva da to učinim. Ni kad bijah blizu iz Ammana nisam posjetio džamiju Mesdžidu-l-aksa u Jerusalemu. Nisam mogao podnijeti da me izraelska policija gleda i pregleda do kože i ispod kože da bih ušao u sveti hram Al-Aqsa, gdje je posljedni Allahov Poslanik Muhammed klanjao dva rjekata s prethodnim Allahovim vjerovjesnicima i odakle je uzdignut do Melekuta da vidi sve što je Ibrahim Alejhisselam vido prije njega i više od toga do Sidretu-l-munteha.
Popštovani prijatelji,
priznajem, nisam bio svjestna grozote zločina Holokausta protiv Jevreja, kao takvih, sve dok se meni, mom bošnjačkom narado, kao takvom, nije dogodio Genocid u Bosni. NIsam znao koliko je bilo važno jevrejskim žrtvama Holokausta da baš ja u svojstvu bosanskog reisu-l-uleme posjetim Aušvic 2011. god., da tu na licu mjsta održim govor suosjećanja s žrtvama te upozorim svijet da “oni koji negirju Holokaust, spremni su opet počiniti isto” – kažem nisam to znao koliko je to važno sve dok njujorški rabin Arthur Shneier nije održao važan govor susjećanja s žrtvama Genocida u Potočarima 2012. god. kad je sa svojom suprugom Elizabetom položio cvijeć te rekao: -Ja tugujem sa vama, čujem vaš krik i vašu bol. Želim da znate da niste sami… I sam poznajem bol koju osjećate, jer sam preživio Holokaust. Dakako, “Sarajevska Hagada” je najuvjerljivi dokaz međusobnog poštivanja jevrejskih Sefarada i muslimanskih Bošnjaka još od 1492. god. Bila mi je čast da u septembru 2012. god. uručim primjerak”Sarajevske Hagade” Odedu Wieneru, generalnom direktoru Izraelskog rabinata.
Poštovani prijatelji,
Sve gore navedeno i još mnogo drugog što znamo i što ne znamo u našim povijesno-muslimansko-jevrejskim dobro-ljudskim i civilizacijsko-kulturnim odnosima, kao rijetko koji narodi u historiji – kažem, sve to obavezuje me da vas Jevreje u Izraelu pozovem da shvatite da to što radite Palestincima u Svetoj zemlji abrahimovskoj nije ni ljudski, ni pravo, ni ispravno, ni moralno, ni civilizacijski, ni kultuirno. Muslimani, posebno vaši rođaci po ocu Ibrahimu Palestinci, nisu i ne mogu biti antisemiti zato što su i sami Semiti. Također, muslimani u najširem smislu nisu ni na koji način odgovorni za Holokaust. Oni koji su eventualno surađivali s Hitlerom, uključujući i one koji su naivno pošli za Palestinskim muftijom El-Husejnom, mi ih ne podržavamo, već ih osuđujemo. Kao što osuđujemo to što vi danas radite Palestincima, posebno to što radite oko džamije Mesdžidu-l-aksa. Vi znate da su muslimani širom svijeta ogorčeni zbog toga. Vi znate da muslimani neće nikad odustati od Mesdžidu-l-aksa, kao prve Kible muslimana i trećeg svetog hrama nakom Mekke i Medine. Zbog toga meni nikad nije jasno zašto to radite muslimanima, koji su prema vama, Jevrejima, uglavnom bili korektni. Vi znate da vas muslimani ne mrze zato što ste Jevreji, ali osuđuju vaš nekorektan odnos prema Palestincima, koji zaslužuju poštovanje cijeloga svijeta zbog svoje dugogodišnje nadljudske upornosti da vrate svoja izgubljena prava na život, vjeru, slobodu, imetak i čast.
Poštovani prijatelji,
osobno sam s vama i dušom i tijelom protiv antisemitizma. Možete mi vjerovati da svaki antisemitski ispad je, ispad protiv mene i mog osobnog mira. Osobno sam svjedok vaše solidarnosti sa nama u odbrani protiv islamofobije. Svjedočim pred cijelim svijetom da ste vi, Jevreji, bili prvi u svijetu koji ste prepoznali opasnost srpskog Genocida protiv nas Bošnjak u Bosni. Prvi ste digli svoj glas i uradili ste sve što je bilo u vašoj moći da to cijeli svijet prepozna. Mi Bošnjaci vam zbog toga ostajemo vječni dužnici, kao što su Sefardi dužnici nama za spas od Španske inkvizicije 1492. god. To je najbolji dokaz da se isplati kad vam vaši preci urade neko dobro djelo od kojeg njihovi potomci imaju korist. Ali, isto tako je i kad preci urade neko zlo drugome, njihovi potomci od zbog toga poslije pate.
Poštovani prijatelji,
ni sutrašnja sjednica Vijeća sigurnosti UN-a neće ništa riješiti. Sve će ostati isto kao i prije ako vi u Svetoj zemlji, Jevreji i Palestinci, ne shvatite da je Sveti mir, a ne Sveti rat, vaša zajednička sudbina. Da li ste ikad pomislili kakao Sveti Jeruslem izgleda u učima drugih, koji nisu ibrahimovske tradicije? Ja ću vam reći: Izgleda prokleto, a ne sveto! Izgleda krvavo, a ne svjetlo! Izgleda sramno, a ne ponosno! Izgleda barbarski, a ne civilizacijski! Nemojte reći da su kamenice Palestinaca opasnije od izraelskih tenkova i bobi. Ali, morate znati i ovo da je u povijesti bilo jačih vojski nego što je izraelska vojska, ali nije mogla pobijediti volju naroda, nad kojim se nepravda čini i nasilje provodi. Zar Hitlerova vojska nije bila najjaća? Zar japansk vojska nije izgledala nepobjediva! Zar Staljinov Sovjetski savez nije proglašavan vječnim? Zar Južnoafrički apartheid nije izgledao nesalomljiv? Zar jugoslovenska vojska nije bila treća najveća vojska u Europi? Gdje su i kako su završile sve te vojske? Završile su na otpadu povijesti.
Poštovani prijatelji,
Na kraju ovoga pisma hoću da vm kažem samo jednu prijateljsku poruku: – I izraelska (naj) moćmija vojska u Svetoj zemlji završit će neslavno ako ne shvati i ne prihvati da Palestinci imaju pravo na život, vjeru, slobodu, imatak i čast kao njihovi najbliži rođaci i kao svaki narod na svijetu, kao i to da Palestici shvate i prihvate da je Izrael njihov susjed s kojim, kao muslimanii, treba i mogu da žive u miru…
وَإِنْ أَحَدٌ مِنَ الْمُشْرِكِينَ اسْتَجَارَكَ فَأَجِرْهُ حَتَّىٰ يَسْمَعَ كَلَامَ اللَّهِ ثُمَّ أَبْلِغْهُ مَأْمَنَهُ ۚ ذَٰلِكَ بِأَنَّهُمْ قَوْمٌ لَا يَعْلَمُونَ
– A ako te neko ko nije tvoje vjere upita da bude tvoj komšija, prihvati ga za komšiju tako da može da te čuje i razumiji. Osiguraj da uz tebe i kod tebe ima mir i sigurnost, jer to je narod koji o tebi misli da si ti uzrok nemira i nesigurnosti! (Kur'an, 9:6).

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes