Platforma Svjetskog bošnjačkog kongresa predstavljena u Albaniji i Makedoniji

0
863

svjetski-bosnjacki-kongres-logo11Naredna destinacija u posjeti Bošnjacima u regionu bila je Albanija, tačnije, Selo Borak u blizini Drača.

Albanija, s. Borak, 11h
Tu su, u sportskoj dvorani delegaciju Svjetskog bošnjačkog kongresa, pored vidno uzbuđenih mještana, dočekali i počasni konzul Bosne i Hercegovine, g-din Fikret Klarić kao i predsjednik općine, g-din Agim Hodža. Prisutnima su se najpre obratili dr. Dudić a potom i predsjednik SBK-a, dr. Cerić. Tema njihovih obraćanja je, kao i do sada, bila platforma Svjetskog bošnjačkog kongresa, odnosno odgovor na pitanja kako i zašto.

DSC08528al

 

DSC08516alb

Bošnjaci u s. Borak, Drač, Albanija

 

Struga, 16h

Nakon Albanije, delegacija se uputila u Strugu gdje su je dočekali gradonačelnik Struge, dr. Ramiz Merko sa svojim saradnicima i dr. Armend Kadriu, predstavnik Univerziteta u Strugi. Na ovom sastanku se govorili o položaju Bošnjaka u Strugi i o vrstama suradnje između lokalne samouprave i Svjetskog bošnjačkog kongresa kojom bi se ovaj položaj unaprijedio.

DSC08759go

Delegacija SBK-a gosti gradonačelnika Struge, g-dina Ramiza Merka

 

Delegacija se uputila i u s. Labuništa, gdje je predsjednik SBK-a upoznao građane ove multietničke sredine o viziji SBK-a i pozvao sve građane na međusobno poštovanje, uvažavanje i suradnju.

DSC08767go

Dr. Cerić među džematlijama u džamiji u s. Labuništa, Makedonija

 

Skoplje, 20.30h

Drugi dan regionalnog predstavljanja Svjetskog bošnjačkog kongresa okončan je prezentacijom u Skoplju u prepunoj dvorani Skupštine Opštine Čair. Delegaciju je dočekao predsjednik BANU-a prof. dr. Ferid Muhić i organizatori iz Bošnjačke kulturne zajednice Makedonije. Prisutnima su se obratili Rešad ef. Plojović koji je pročitao deklaraciju, a potom i dr.Cerić i dr.Dudić.
Dr. Cerić je kao i u svim dosadašnjim prezentacijama istakao da je SBK nadnacionalna, panbošnjačka organizacija i kratko upoznao prisutne o hronologiji panbošnjaštva. On je istakao atribute po kojima će SBK biti prepoznatljiv kao i platformu SBK-a, pozvao na suradnju sa susjedima i na umrežavanje odnosno povezivanje Bošnjaka iz različitih oblasti diljem svijeta. U dijelu predviđenom za pitanja, poznati književnik i prevodilac Ilhami Emin, istakao je koliko je jedna ovakva organizacija bitna za Bošnjake i kao način da se Turska oduži Bošnjacima za sve ono što su učinili za Osmansko carstvo potražio članstvo u SBK-u, što je naišlo na oduševljeno odobravanje svih prisutnih.

 

 

DSC08845go

Dvorana Skupštine opštine Čair, Skoplje
Na kraju ove sesije predstavljanja SBK-a, dr. Cerić je uručio značke sa amblemima SBK-a organizatorima i predstavnicima Bošnjačke kulturne zajednice Makedonije.

3.00 avg. rating (69% score) - 2 votes