„Počeli Dani vakufa 2013.“

0
670

dan-vak-2013-otv-06-2013-22Sarajevo, 4. juni 2013. (MINA) – Prikazivanjem kraće video projekcije o aktivnostima Vakufske direkcije, dodjelom Plaketa za doprinos afirmaciji i unapređenju vakufa i otvaranjem izložbe karakterističnih vakufnama, danas su u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu otvoreni „Dani vakufa 2013.“

Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH već treću godinu organizira manifestaciju pod nazivom „Dani vakufa u BiH“. Ovogodišnja manifestacija bit će održana u Sarajevu, Brčkom, Gradačcu i Bugojnu od 04. do 09. juna.

Manifestacija se sastoji od kulturno-obrazovnih i vjerskih sadržaja: izložbe vakufnama i arhivske građe, okruglih stolova, tribina, promocije knjige, dodjela plakete najistaknutijem vakifu u BiH, hutbe, mevluda i hatme vakifima.

U okviru manifestacije izvršit će se promocija knjige „Ćurčića vakuf“, autora Bakira Tanovića, te održati tribina „Ženski vakufi“, o čemu će govoriti mr. Selma Avdić i dr. Kerima Filan.

Okrugli stol će se održati na Fakultetu islamskih nauka  o temi  „Zakon o otkupu stanova na kojima postoji stanarsko pravo-problemi i rješenja“. Na okruglom stolu učestvovat će  predstavnici Međureligijskog vijeća (vjerskih zajednica i crkava), predstavnici nacionalnih društava, a pozvani su i nadležni državni organi

Ovogodišnji gradovi partneri manifestacije su Bugojno, Brčko i Gradačac.

U Bugojnu će se otvoriti vakufska poslovna zgrada Medžlisa Islamske zajednice Bugojno, dok će se u Brčkom održati okrugli sto „Uloga vakufa u razvoju Brčkog sa posebnim osvrtom na vakuf Alijage Kučukalića“ i akademija pod nazivom: „Brčko je grad vakifa“ u okviru koje će se prikazati dokumentarni film o vakufima u BiH i video prezentacija sačuvanih objekata vakufa Alijage Kučukalića. U Gradačcu će biti otvorena izložba arhivske građe o vakufima u Gradačcu, održati se tribina „Vakuf begovske porodice Gradaščević, historijski prikaz i mogućnosti revitalizacije“ te promovirati knjiga o Ćurčića vakufu.

 

(preuzeto: MINA, 04.05. 2013)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes