POČINJE SUĐENJE ZA ZLOČINE U VIŠEGRADU

0
639

visegrad-zlociniNaredne sedmice počet će suđenje Vitomiru Rackoviću, optuženom za zločine nad bošnjačkim stanovništvom u Višegradu.

Racković je optužen da je 1992. učestvovao u zatvaranju, mučenju i prisilnim nestancima osoba, te silovanju i drugim nečovječnim djelima. Početak suđenja zakazan je za srijedu, 12. februara.

Istog dana će početi obnovljeno suđenje Mehuri Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću, optuženima za zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u Krajini.

Apelaciono vijeće Suda BiH je u decembru prošle godine ukinulo prvostepenu presudu kojom su Selimović, Ružnić i Mustafić osuđeni na ukupno 25 godina zatvora i naložilo obnovljeno suđenje.

U utorak, 11. februara, završnu riječ će iznijeti Odbrane Najdana Mlađenovića i Save Živkovića, optuženih za zločine na području Bratunca počinjene 1992. godine.

U ponedjeljak, 10. februara, bit će nastavljeno suđenje Dragomiru Soldatu, Zoranu Babiću i Velemiru Đuriću, optuženima za strijeljanje muškaraca u selu Čarakovo, kao i Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi, optuženima za zločine u Trusini.

Saslušanjem zaštićenog svjedoka Tužilaštva BiH u utorak, 11. februara, bit će nastavljeno suđenje Aleksandru Cvetkoviću, optuženom za genocid u Srebrenici.

Istog dana nastavljaju se suđenja Edinu Džeki, za zločine u Trusini i Jablanici, te Predragu Milisavljeviću, Milošu Panteliću i Ljubomiru Tasiću, za zločine u Višegradu, kao i Goranu Sariću, optuženom za genocid u Srebrenici.

Novi svjedoci u srijedu će se pojaviti na suđenju Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću za genocid u Srebrenici, kao i Branku Vlači, optuženom za zločine na području Vogošće.

Za ponedjeljak je planiran nastavak obnovljenog suđenja Draženu Mikuliću, koji se tereti za zločin počinjen u logoru Dretelj (Čapljina).

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes