POGLEDAJTE TRIBINU O BOSANSKOME JEZIKU

0
997

JahicForum bošnjačkih intelektualaca je u prostorijama Svjetskog bošnjačkog kongresa, u Sarajevu  organizirao tribinu pod nazivom: Bosanski ili bošnjački jezik između naučne istine i političke manipulacije. Uvodničar tribine bio je akademik Dževad Jahić, a moderator prof. Dr. Suad Kurtćehajić.

Akademik Jahić je autor Rječnika bosanskog jezika koji je naišao na brojna negodovanja i kritike kako u manjem bh. entitetu tako i u Federaciji.

Predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca prof. Dr. Suad Kurtćehajić se osvrnuo na historijski značaj bosanskog jezika kazavši da se Bosni stalno nešto podvaljuje. Mi danas nemamo problem raspad Jugoslavije, jezik je svugdje uspostavljen, u Sloveniji slovenački, u Makedoniji makedonski, u Srbiji srpski, u Hrvatskoj hrvatski, u Crnoj Gori crnogorski, samo se Bosni ne da da ima bosanski jezik a imala ga je stotinama godina.

„Od Garašanina pa do prije dvadeset godina uspjelo se potpuno uništiti bošnjački etnički identitet pa smo morali izaći iz amnezije kako bismo to vratili, a sada se pokušava praktično uništiti bosanski jezik, nešto što sve države bivše Jugoslavije imaju“, kazao je prof. Kurtćehajić.

Bosanski jezik nije vještački, on ima veća historijska opravdanja nego što ima srpski jezik.

„Postojanje bosanskog jezika je historijska pojava a negiranje je balkanska, tako da nijedan pojedinac ne može to promijeniti već cjelokupna država treba da radi na tome da se zadrži integritet postojanja bosanskog jezika, ističe akademik Dževad Jahić.

(Bosna PRESS)

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote