PORUKA BOŠNJACIMA OD BOŠNJAČKE KULTURNE ZAJEDNICE U BOSNI I HERCEGOVINI

0
801
b64bdb2b-82bf-4b81-803b-067013efce84
Predsjednica Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) u Bosni i Hercegovini

Predsjednica Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) u Bosni i Hercegovini prof. Mersada Agović uputila je poruku Bošnjacima podsjetivši ih na ulogu nacionalnih institucija u ujedinjavanju bošnjačkog naroda te misiju njegove slobode i vraćanja dostojanstva. Posebnu ulogu u tome imat će BKZ BiH kroz koordinirano djelovanje.

Dragi sunarodnici Bošnjaci i predstavnici bošnjačkih institucija kojima je cilj afirmacija i očuvanje bošnjačkog kulturnog, vjerskog i nacionalnog identiteta!

Nakon uspješnog rada inicijativnog odbora i osnivačke skupštine, srdačno Vas selamim sa službene adrese koju vidite na dnu ovog memoranduma i želim nas sve zajedno podsjetiti na misiju koju smo zajednički prije nekoliko godina utvrdili, a to je misija slobode i vraćanja dostojanstva bošnjačkom narodu.

Bošnjačka kulturna baština, kako znamo, predstavlja veliko kulturno bogatstvo na ovim prostorima i bošnjački narod ima šta pokazati Evropi i svijetu. Ali, kao autohton narod, jedini on u Evropi nema svoju nacionalnu državu, pa Bošnjačku kulturnu zajednicu i ostale kulturne, vjerske i nacionalne institucije doživljava kao zajedništvo, koje bi mu kroz svoje djelovanje omogućilo sve što mu je neophodno. Veliku zaslugu u našoj plemenitoj misiji imaju oni bošnjački pregaoci, aktivisti i intelektualci koji su prepoznali vrijednost koordiniranog djelovanja na ovom polju.

5526020c-afe3-460c-9013-0f5b713b2635Uz podsjećanje da je Bošnjačka kulturna zajednica bezrezervno na usluzi svome narodu, želimo Vam kazati da su vrata naše institucije širom otvorena za sve one koji, na bilo koji način, žele doprinijeti ostvarenju naše zajedničke misije, navedeno je u pismu koje potpisuje predsjednica BKZ u Bosni i Hercegovini, Mersada Nuruddina Agović.

3.50 avg. rating (76% score) - 2 votes