Čelnici SBK posjetili IPF Bihać

0
1476

DSCN4744U sklopu ramazanske posjete Bošnjacima u Krajini, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa dr. Mustafa ef. Cerić i predsjednik Skupštine SBK-a muftija Muamer ef. Zukorlić, posjetili su Islamski pedagoški fakultet u Bihaću. Uprava na čelu sa dekanom prof. dr. Muharemom Štulanovićem priredila je svečani doček uvijek rado viđenim gostima na ovoj visokoobrazovnoj ustanovi. „Večeras smo svi sretni ukazanom nam posjetom od strane nama dragih gosti“ kazao je Štulanović.

Poselamivši prisutne u džamiji Islamskog pedagoškog fakulteta i zahvalivši se Bogu na blagodatima mjeseca ramazana, tokom svog obraćanja dr. Cerić je kazao kako sve što je lijepo brzo prođe, pa tako i Ramazan.

Ramazan ima tu jednu posebnu milost, dok je njegova druga trećina Božija uputa, kada Uzvišeni Allah upućuje ljude na pravi put onoga ko to želi, jer da bi neko bio upućen on treba tome i težiti. Treća trećina mjeseca Ramazana je Božiji oprost, kada Allah dž.š., oprašta grijehe, te stoga svaki vjernik treba nastojati da zadobije Božiji oprost, to je onih zadnjih deset dana mjeseca Ramazana u kojima je noć Lejletul-Kadr, koja je bolja od hiljadu mjeseci, u kojoj Allah dž.š., prašta grijeha, a mi smo svi griješni imamo puno grijeha. Zato draga braćo iskoristite Allahovu milost koja se spušta uz Ramazan, Allahov hidajet koji nas upućuje i Allahov magfiret, da nam Allah dž.š., oprosti grijehe i uputi nas  na pravi put – kazao je dr. Cerić.

Zatim se prigodnim vazom obratio i muftija Muamer ef. Zukorlić  i nakon zahvale Allahu dž.š., i salavata na Božijeg poslanika Muhammeda, a.s, poselamio sve pisutne izrazivši svoje zadovoljstvo posjetom ovoj islamskoj visokoobrazovnoj instituciji, kazavši kako je Islamski pedagoški fakultet u Bihaću, bajrak i svijetlo znanja u Krajini.

Prva riječ objave je bila ikre-uči. Da bi se bilo šta učinilo čovjeku je potrebno svijetlo. Svijetlo je ambijent za istinu, dok je mrak ambijent za neistinu i laž. Svijetlo razuma i duše je znanje. Zato draga braćo i sestre, ako hoćete da vaša djeca ne budu robovi stvorenja, dajte im maksimalno znanje kroz sve raspoložive vidove obrazovanja. Osnovno sredstvo porobljkavanja ljudi je neznanje. Kada imate neuk narod, onda se njegovi neprijatelji sa njim poigravaju i manipuliraju raznim sredstvima. Predstavljaju im dobro lošim, a loše dobrim i vode ih u smjeru u kom žele. Bošnjaci su mnogo puta u različitim periodima bili žrtva raznih oblika manipulacije – kazao je muftija Zukorlić.

On je također govorio o islamskom odnosu između duha i tijela u kontekstu taqe-bogobojaznosti, koja za razliku o materijalističkog pogleda na svijet, gaji onu prirodnu moralnost i čistoću, što materijalisti ne mogu postići zbog ne posjedovanja svijesti i vjere u Boga.

Fahrudin Vojić

DSCN4726            DSCN4750         DSCN4749    DSCN4735

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes