POZIV NADLEŽNIM ORGANIMA DA UTVRDE KO JE NALOGODAVAC VERBALNOG NAPADA NA BAKIRU HASEČIĆ

0
698

Bakira_Hasecic_995(BINA, 27. oktobar 2013.) Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK-a najoštrije osuđuje verbalni napad, u kojem joj je osoba identificirana kao Rada psovala i vrijeđala Bakiru Hasečić, predsjednicu Udruženja Žena žrtva rata iz Višegrada.

Naime, verbalni napad se desio ispred kuće Bakire Hasečić, u Višegradu. Kako kaže Bakira Hasečić, dok je prala ruke, njenoj kući se približila jedna ženska osoba srednjih godina sa djetetom te je počela vrijeđati. Govorila je, uz najogavnije psovke: ‘…., trebali su vas sve poklati, zapaliti i poubijati. Nakon što je gospođa Hasečić uzela  fotoaparat, otišla iznad kuće i fotografisala je, dotična izgrednica je ponovo krenula prema njoj u namjeri da je udari. Na sreću, kada je vidjela da je gospođa Hasečić spremna braniti svoje dostojanstvo, okrenula se i pobjegla. Slučaj je prijavljen policiji koja je “opomenula izgrednicu”!

Podsjećamo javnost da su, prema presudi Haškog tribunala, u Višegradu, tokom agresija na Bosnu i genocida izvršeni jedni od najmonstruoznijih zločina nakon Drugog svjetskog rata uključujući i spaljivanje živih ljudi!

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja Žena žrtava rata iz Višegrada je heroj bošnjačkog naroda koja se godinama grčevito bori za prava svih onih koji su, na pravdi Boga, bili žrtve genocida, silovanja, protjerivanja. Svojom borbom za ostanak u rodnom Višegradu pokazala je svima kako se treba boriti za opstanak na zemlji pradjedova, te da nikakvi izgovori niti poteškoće ne smiju biti razlog da se napuštanjem rodne grude pomogne u finalizaciji onoga što nije završeno zločinima.

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK- poziva nadležne organe da hitno reagiraju kako bi se utvrdilo ko je nalogodavac ovakvog jednog kukavičkog napada, kako bi se isti sankcionirali, te spriječilo da se ovakve stvari u budućnosti ponavljaju.

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK-a stoji na raspolaganju gospođi Hasečić i spreman je učiniti sve što je u moći da ponudi svu pomoć koja je neophodna kako bi se Bakira, ali i svi Bošnjaci sigurno osjećali u Višegradu, u Bosni.

 Informativna služba

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote