PREDSJEDNIK BNF-A UPUTIO RAMAZANSKU ČESTITKU

0
712

10489765_299109486925855_6502438575308962340_nDragi moji i poštovani Bošnjaci,

Nakon svega što je u posljednjih 150 godina preživio zbog nedostatka vlastite nacionalne države i sopstvenih, nužno potrebnih institucija, ustanova i organizacija, naš narod i dalje u svome domu nije ravnopravan sa drugim narodima.

Usljed neadekvatnog zaštitnog mehanizma po naš životni prostor, identitet, pa i biološki opstanak, zadovoljivši se pukim preživljavanjem, skoro i ne primjećujemo da se naši prirodni resursi adekvatno ne iskorištavaju, te da su mnogi i dalje izvan naše kontrole.

U gotovo svim sferama zajednice, posebno u sferi javne uprave, opći moral, odgovornost i dosljednost su na najnižem nivou, a uvjete kvalitetnog ambijenta za uspjeh i afirmaciju, naši mladi talenti nalaze u zemljama izvan Bosne i Hercegovine, radi ostvarenja tuđih interesa i koristi.

Za našu generaciju, sve to, prije svega predstavja razlog za zabrinutost ali istovremeno i izazov odnosno šansu, uz ohrabrujuću činjenicu da nikada prije nismo imali više mladih obrazovanih ljudi kako je to sada.

Brojni raseljeni Bošnjaci su šansa za sve nas, jer poznavajući svjetske jezike, ekonomskom neovisnošću, posjedovanjem važnih kontakata u Evropi i svijetu oni predstavljaju jedan od ključnih naših resursa.

Bošnjacima poručujem da u duhu naše vjere, kulture i čista obraza, poradimo na jedinstvu našeg naroda, budemo na strani pravde i pravičnosti, borimo se za ravnopavnost našeg naroda, ali budemo tolerantni gradeći suživot sa našim komšijama.

Čuvajmo i jačajmo našu državu BiH. Borimo se da ona bude sve jača pravna država, jer bez nje ni nas ne bi bilo.

Čuvajmo, volimo i gradimo naš Sandžak, jer Sandžak je naš dom, znojem i krvlju natopljeni zemlja, puna kostiju naših djedova i pradjedova.

Omogućimo mladim i obrazovanim ljudim uvjete za produktivnost kako bismo kvalitetnim projektima bili konkurenti ostalima, iskoristivši Bogom date resurse.

Danas, 27. jula 2014. godine, nakon svega što je proteklih mjeseci zadesilo našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, a posebno nedavnih poplava, započeo je ramazan, mjesec koji uliva smirenost u srca vjernika.

Ramazan je šansa da popravimo sebe, postanemo pošteniji i iskreniji. Neka to bude nas najbolji motiv da za sve pronađemo snage i volje, da nadvladamo svoj nefs, i probleme koji nas okružuju. Neka nam sloga bude prvi pokretač u svemu, a blagost jedini način pristupu ljudima.

U ime Bošnjačke nacionalne fondacije, članova Upravnog odbora, odbora u Francuskoj, Švicarskoj, Austriji, Njemačkoj, Švedskoj, Danskoj i na Kosovu, uposlenih i u svoje ime, nek vam je mubarek i ovaj mjesec Ramazana, posta, dobročinstva i moralnog uzdizanja.

Molim Allaha da bolesnima daruje zdravlje, siromašnima opskrbu i siguran krov nad glavom. A svima nama da omogući da u zdravlju i rahatluku provedemo najljepše dane u godini i počasti nas zadovoljstvom svojim.

Ramazan Mubarek Olsun

Predsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije

Hako Duljević

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
PODIJELI
Prethodni članakBOŠNJAKINJE LUKSEMBURGA NA IZLETU
Naredni članakBIJAČA