PREDSJEDNIK SBK DR. MUSTAFA CERIĆ ČESTITAO DAN DRŽAVNOSTI

0
620

extralogo2Povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, čestitku svim njenim narodima i građanima uputio je dr. Mustafa Cerić, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa.

„Našoj dragoj zemlji, državi Bosni i Hercegovini i svim njenim narodima i građanima čestitam 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Na današnji dan, prije tačno 71 godinu, Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) na svom Prvom zasjedanju, u Mrkonjić Gradu, udario je temelje današnje države Bosne i Hercegovine.

U Rezoluciji ZAVNOBiH-a i Proglasu upućenom narodu, naglašena je odlučnost naroda Bosne i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata“.

Delagati ZAVNOBiH-a čak i tada su, u jeku Drugog svjetskog rata, imali više osjećaja i razumijevanja višestoljetne historije, kulture i tradicije naše zemlje, negoli predstavnici današnje vlasti.

Više nego žalosna je činjenica da se vlasti države Bosne i Hercegovine još uvijek nisu u stanju dogovoriti niti oko državnih praznika, pa se tako i današnji dan slavi samo u manjem dijelu države, a kamoli o mnogo bitnijim pitanjima.

Najbolja lekcija hrabrih delegata ZAVNOBiH-a je bila upravo poruka da različitosti postoje, ali ne da bi kidale dušu naše zemlje, već da se zajedničkim snagama izbore za dobro svih, za napredak Bosne i Hercegovine, a njenim jačanjem i za dobro i napredak, u ono vrijeme, Jugoslavije.

Poruka je to koju danas komentiramo tek kao historijsku činjenicu, nešto što je rečeno prije više od sedam desetljeća. Trebali bi, ustvari, tu poruku shvatiti ozbiljno, kao univerzalnu uputu kako treba raditi.

Niti jedna etnička grupa pojedinačno ne može graditi državu Bosnu i Hercegovinu i izvesti je na put euro-atlantskih integracija, put napretka i sigurnosti.

Samo zajedno, ujedinjenim snagama, uz poštivanje drugih i drugačijih, i sa iskrenim namjerama u srcu, možemo graditi našu zemlju, državu Bosnu i Hercegovinu.

Svi narodi u ovoj zemlji morali bi niti svjesni toga. Bošnjaci nemaju drugu državu, ali i naši susjedi Hrvati i Srbi morali bi shvatiti da ni Hrvatska ni Srbija ne mogu uživati trajnu stabilnost bez stabilnosti Bosne i Hercegovine i trebali bi shvatiti da je ova zemlja jednako i bošnjačka i hrvatska i srpska, i svih onih koji je nose u srcu i zovu svojom domovinom, baš kako su poručili delegati ZAVNOBiH-a.

Stoga, ne bježimo od svojih nacionalnih odrednica, ali svakako ne zaboravimo gdje smo rođeni, gdje su nam rođeni preci i gdje su nam rođena djeca.

Potrudimo se da u duhu ZAVNOBiH-a pokažemo da smo dostojni i spremni očuvati duh antifašizma, a kroz to i državnost Bosne i Hercegovine.

Potrudimo se da naša zemlja, država Bosna i Hercegovina , krene putem napretka, stabilnosti i sigurnosti, da bude uzorom uspješne sredine i osovinom stabilnosti i saradnje u regiji.

ZAVNOBiH-a i njegovih poruka se, stoga, moramo sjetiti i prisjećati stalno; iz njega učiti i u tom duhu nastaviti izgrađivati ovaj lijepi, jedini nam dom, kojeg zovemo Bosna i Hercegovina“.

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote