Predsjednik SBK na konferenciji u Gracu

0
949

dr. Ceric

U glavnom gradu austrijske pokrajne Štajerske, Gracu, u periodu od 17. do 20. jula održana je internacionalna međureligijska konferencija pod nazivom „Com Unity Spirit“ – Graz 2013. Specijalni gost konferencije bio je Reisul-ulema emeritus i predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa dr. Mustafa Cerić.

Svojim veoma nadahnutim izlaganjem pod nazivom „Religion for Peace“ dr. Mustafa Cerić konstatovao je da je došlo vrijeme da čovječanstvo shvati da nam stalni sukobi, mržnja, svađe i podjele ne mogu u budućnosti donijeti ničega dobrog.

 

photo (1280x277)Kada bi se ljudska energija danas usmjerila u pravcu dobra kao što je na žalost usmjerena u negativnom smjeru, čovječanstvo bi imalo sretniju budućnost. Objašnjavajući pojmove vjere, religije i morala, dr. Cerić je istakao da nam ovog zadnjeg svojstva danas uveliko nedostaje. Pred velikim brojem posjetilaca dr. Cerić je svojim izlaganjem oduševio prisutne te je njegov govor u nekoliko navrata prekidan burnim aplauzom. Svi učesnici konferencije složili su se da je bez sumnje samo prisustvo dr. Mustafe Cerića ovu konferenciju učili mnogo značajnijom u širem društvenom smislu i kontekstu. 

Pored dr. Mustafe Cerića, spomenutoj konferenciji su ispred muslimana, između ostalih učestvovali dr. Fuad Sanac, predsjednik Islamske zajednice Austrije, dr. Nedžad ef. Grabus, muftija ljubljanski, prof. Esad ef. Memić, predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji, hfz. Benjamin Idriz, imam i direktor islamskog centra Penzberg u Njemačkoj i brojni drugi gosti.

dr. Ceric 5

 Svoju posjetu Gracu i navedenoj konferenciji dr. Mustafa Cerić iskoristio je da 19. jula posjeti i Islamski kulturni centar Grac te predvodi džumu namaz i održi hutbu na vakufskom zemljištu, ne kojem je prije nešto više od godinu dana u svojstvu Reisul-uleme položio kamen temeljac za izgradnju džamije i islamskog centra u ovom gradu.. U svojoj hutbi dr. Cerić je podsjetio prisutne da mjesec ramazan i post koji je propisan u ovom mjesecu imaju za cilj da vjernici postanu svijesni dragog Boga a onda i samih sebe i otkriju svoje prave vrijednosti.

 dr. Ceric 4

U pratnji mr. Mirze Šabića i hafiza Benjamina Idriza te rukovodstva džemata, dr. Cerić je obišao gradilište džamije i izrazio zadovoljstvo da su radovi na izgradnji džamije i islamskog centra počeli. Uz molbu dragom Allahu da ovaj projekat uskoro bude i završen, dr. Cerić je poručio Bošnjacima da čvrstom voljom i zalaganjem uz Božiju pomoć nastave i dalje činiti dobro i razvijati islamske vrijednosti u ovom dijelu Europe.

Informativna služba SBK


5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote