Predsjednik skupštine SBK prisustvovao svečanosti otvaranja Islamskog centra u Rijeci

0
1520

ic rijeka - otvaranje (20)Predsjednik skupštine Svjetskog bošnjačkog kongresa Muamer-ef. Zukorlić je prisustvovao svečanosti u povodu otvaranja Islamskog centra u Medžlisu IZ-e u Rijeci (Hrvatska), 04.05.2013. godine.

Predsjednik skupštine Svjetskog bošnjačkog kongresa Muamer-ef. Zukorlić se susreo sa velikim brojem predstavnika političkog, vjerskog, kulturnog i javnog života država regiona.Među značajnim susretima bio je i susret sa izaslanikom katarskog emira Hameda bin Khalifa et-Thania, ministarom Vakufa Države Katar Gajs b. Mubarek el-Kuwarijem.

ic rijeka - otvaranje (9)

Novootvoreni Islamski centar u Rijeci postat će od sada centralno mjesto molitve i okupljanja 10.000 do 12.000 građana islamske vjeroispovijesti koji trenutno žive u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji.

Novoizgrađena džamija u Rijeci značajna je i po tome što je riječ o prvoj džamiji izgrađenoj na hrvatskom Jadranu od povlačenja Osmanskog carstva sa tih prostora. U Rijeci živi i oko 10.000 Bošnjaka koji su u periodu bivše Jugoslavije doselili u taj grad. Pored džamija u Zagrebu i Gunji, ovo je treća džamija u Hrvatskoj. Na svečanom otvorenju velelijepnog Islamskog centra svjedočilo je 20.000 prisutnih.

ic rijeka - otvaranje (1)

Otvorenju je prethodilo uručivanje “Zlatnih vakufnama”katarskom ministru vakufa (zaklade) Države Katar Gajs Mubareku el-Kuwariju i posebnih priznanja zaslužnima za izgradnju džamije u Rijeci. Nakon svečanog otvorenja upriličen je obilazak džamije i proučena dova.

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote