Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić, uputio je pismo sudiji Theodoru Meronu, predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

0
750

Theodor-Meron

U povodu 11. jula, Eurospkog dana sjećanja na srebrenički genocid reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa uputio je pismo sudiji Theodoru Meronu, predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, u kojem se kaže:

Poštovani sudija Meron,

Pripremajući se ovdje u Bosni za sutrašnju kolektivnu dženazu za više od 400 žrtava genocida, sjećam se Vaše izjave na Memorijalnom mezarju Potočari 23. juna 2004. godine, kada ste rekli:

Oni koji su, netom nakon Drugog svjetskog rata i holokausta, formulirali Konvenciju o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida bili su potaknuti željom da osiguraju da užas namjernog i masovnog ubijanja grupe ljudi, organiziranog od strane države, i to isključivo zbog njihovog identiteta, nikada više ne ponovi u povijesti čovječanstva. Autori ove Konvencije nadali su se da će, definicijom zločina genocida, i nedvosmislenom objavom da genocid nikad više neće proći nekažnjeno, kao zahtijevom međunarodnoj zajednici da učini maksimum kako bi ga spriječila, zauvijek onemogućiti pokušaje uništenja bilo koje nacionalne, etničke ili vjerske grupe u svijetu. Kako svjedoče grobovi na ovom groblju,  borba da se svijet oslobodi genocida nije lahka i ne završava sa željenim  pobjedama. No, volio bih vjerovati da smo, odredivši ovdje počinjene zločine kao genocid, sa najvećom snagom koja nam stoji na raspolaganju, pomogli da se nada onih koji su skicirali Konvenciju o genocidu pretvori u očekivanje, a možda čak i stvarnost. Dok danas ovdje sjedim, mogu samo ponoviti zvanično upozorenje koje je izreklo Žalbeno vijeće našeg Tribunala da oni koji su počinili ovaj neljudski zločin neće izbjeći pravdu pred zakonima suda i sudom historije.

Poštovani gospodine Meron, u ime žrtava holokausta i genocida, želimo Vas upitati da li se sjećate šta ste rekli tog dana u Potočarima? Možete li nam reći šta se to desilo od tada u vašem srcu? Zašto ste promijenili mišljenje? Zašto puštate oni koji su počinili ili nisu spriječili stravični zločin da izbjegnu pravdu pred sudom? A Vi znate da oni neće izbjeći sud historije, kao ni oni koji su ih oslobodili. Jer su znali da su odgovorni za počinjeni zločin genocida. 

Zašto su neki ratni zločinci oslobođeni prije nego što su njihove žrtve ukopane? Zar to nije jasna poruka da se holokaust i genocid isplate? Šta Vi danas možete reći bošnjačkoj djevojčici koja nije mogla dobiti ni ime? Ubijena je čim je rođena. Šta Bošnjaci mogu očekivati od budućnosti?  Kome mogu vjerovati? Samo dragom Bogu.

Poštovani gospodine Meron,

Molim Vas da s nama podijelite ovu poruku američkog predsjednika Baraka Obame koja je pročitana ispred 775 tabuta Bošnjaka dana 11. jula 2010. godine, na petnaestu godišnjicu srebreničkog genocida. Ovu poruku mi nećemo nikada zaboraviti – i doista, želimo da je i Vi upamtite: 

Mi priznajemo da ne može biti trajnog mira bez pravde jer znamo da će nam biti suđeno na osnovu nastojanja koja poduzimamo u težnji za pravdom za srebreničke žrtve i one koji ih oplakuju. Pravda mora uključiti potpunu evidenciju zločina koji su se desili, potpunu identifikaciji i povratak svih onih koji su bili izgubljeni, te krivično gonjenje i kažnjavanje onih koji su proveli genocid […]

Naša je sveta dužnost pamtiti okrutnost koja se  ovdje desila i sprječavati da se takva zlodjela ponove. Mi imamo obavezu prema žrtvama i njihovim preživjelim članovima porodica. I imamo odgovornost za buduće generacije diljem naše planete da se složimo da moramo odbiti da budemo nijemi posmatrači zla; kada god i gdje god se ono desi, moramo biti spremni ustati u zaštitu ljudskog dostojanstva.

Poštovani predsjedniče Meron,

            U nadi da još uvijek vjerujete u ono što ste rekli na Memorijalnom mezarju Potočari 23. juna 2004, očekujemo da sutrašnja sudska presuda, ironično planirana na Evropski dan sjećanja na genocid u Srebrenici, 11. juli, u Karadžićevom predmetu genocida nad Bošnjacima neće biti još jedna sramota za čovječanstvo.  

            Želimo Vam sve najbolje uz molitvu – “Nikad više”!

            Selam/Šalom!

 

 

 

 

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote