PREDSTAVNICE VJERSKIH I NACIONALNIH INSTITUCIJA NA KONFERENCIJI ‘USPJEŠNA PORODICA – USPJEŠNA ZAJEDNICA’

0
881

ZajednickaE.K.C Tesnim je u saradnji sa Eid Charity asocijacijom iz Qatra organizirao II susret ženskih nevladinih organizacija i konferenciju „Uspješna porodica – uspješna zajednica“, u Sarajevu, u hotelu Evropa od 21-22. maja 2016 godine.

Konferenciji su prisustvovale predstavnice vjerskih i nacionalnih insitucija iz Sandžaka i Bosne i Hercegovine: Udruženje „Merjem“ – prof. Meliha Preljević i mr. Selma Graca, Muslimanski omladinski  klub – mr. Fatima Fejzović i mr. Senada Cucak, Škola Časnog Kur'ana – prof. Remka Džemić i hfz. Šemsa Dacić, te Almedina Zukorlić, predstavnica Svjetskog bošnjačkog kongresa.

Učešće na Susretu uzelo je više od 25 ženskih udruženja iz Bosne i Hercegovine ( Sarajevo, Tuzla,  Mostar, Zenica, Bihać, Kakanj), Srbije/Sandžaka, Crne Gore i Qatara.

Konferencija je održana u sklopu 3. radne posjete delegacije iz Qatra, na kojoj su predavanje izložile Ameena Marafiya, generalna direktorica ženskog odjela Eid Charity asocijacije i  dr. Latifa Al Mugajsib, porodična savjetnica i vanredni profesor na Katedri za pedagogiju.

Cilj susreta bio je isticanje uloge majke u odgoju, kao i preporuke i smjernice kada su u pitanju izazovi današnjice.

Na Susretu su predstavljeni istraživački radovi o položaju žene Bošnjakinje u XX stoljeću uloge bošnjačke porodice u očuvanju islamskog identiteta, psihosocijalnog položaja žene u savremenom dobu i promišljanja o  porodici između islamske vizije i izazova modernog vremena.

Sva izlaganja koja su prezentirana na ovoj Konferenciji bit će sakupljena u Zbornik radova koji će osim učesnicama biti dostupan u biblioteci Tesnima.

IMG_0195 (1)

13289062_1336376703045035_248199908_n
Merjem Zukic
PozadinaAmina-Tesnim
svi

Privatna(Tesnim/Bosna Press)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes