PRIHVAĆENA DEKLARACIJA O PRAVU DJECE NA NASTAVU NA MATERNJEM JEZIKU

0
677

parlamentFBiH1Na inicijativu bošnjačkog Kluba delegata Doma naroda Parlamenta FBiH, današnja je sjednica u Sarajevu počela s vanredno uvršetnom tačkom dnevnog reda, raspravom o Deklaraciji o podršci zahtjevima djece na pravo na nastavu na maternjem jeziku i pravo na nacionalnu grupu predmeta.

Delegati su  prihvatili Deklaraciju, ali je tome prethodila višesatna rasprava, te konsultacije unutar srpskog kluba delegata, o tome da li i na koji način tretirati problem na koji u BiH, protestirajući pod šatorima u Sarajevu, danima upozoravaju roditelji i djeca iz Konjević Polja.

Na koncu je odlučeno da se raspravlja o pravima  svakog djeteta u BiH na nastavu na maternjem jeziku, odnosno  na nacionalnu grupu predmeta. Sve nadležne institucije vlasti , odnosno Ministarstvo prosvjete i kulture RS, pozvane su da osiguraju pomenuta prava ne samo djeci iz Konjević Polja, već svakom djetetu u BiH.

 Dom naroda je na današnjoj sjednici usvojio izmjene i dopune Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje,  a koje predviđaju produženje roka za verifikaciju stare devizne štednje do 31. decembra 2015. godine. Izmjene i dopune Zaskona o mikrokreditnim organizacijama nisu dobile podršku delegata.

Na današnjoj je sjednici Doma naroda napokon  prihvaćen i Prijedlog Zakona o zaštiti jemaca FBiH, ali kako je Zakon ranije usvojen u Predstavničkom domu u drugačijem tekstu, Zakon ide na usaglašavanje. Dom naroda donio je Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju Projekta izgradnje HE Vranduk i Projekta rehabilitacije i proširenja kapaciteta HE Una Kostela u iznosu od 35.000.000 eura. Za finansiranje projekta izgradnje HE Vranduk planirano je 26.000.000 eura, a za projekat rehabilitacije i proširenja kapaciteta HE Una Kostela 9.000.000 eura. Rok otplate kredita je 12 godina.

Nastavak zasjedanja Doma naroda zakazan je za dvije sedmice.

(Vazdan.com)

 

 

 

 

 

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes