PRIZNANJE KANADSKOG PARLAMENTARCA EMIRU RAMIĆU: BORBA ZA ISTINU O GENOCIDU NE PRESTAJE

0
2041

Profesor Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada na Manifestaciji zahvale kanadskim aktivistima u borbi za istinu i pravdu pod nazivom: “Nikad zaboraviti Srebrenicu”  koja je održana u Windsoru dobio je veliko priznanje ureda Brian Masse, višegodišnjeg člana Kanadskog parlamenta, velikog prijatelja Bošnjaka i Bosne i Hercegovine.

s20Iz Instituta je saopćeno da je plaketa profesoru Ramiću uručena za zasluge u borbi za istinu i pravdu kako u BiH tako i u svijetu, za kontinuiranu borbu za ljudska prava i slobode, za kontinuiranu podršku Brianu Masse i drugim članovima Kanadskog parlamentu i Kanadskoj vladi za usvajanje dvije rezolucije o genocidu u Srebrenici i BiH u parlamentu Kanade.

Uručujući priznanje profesoru Ramiću Brian Masse je između ostalog rekao:

-Bez liderstva profesora Ramića teško bi bilo ostvariti istinu o genocidu u Srebrenici i BiH i pravdu za žrtve tog zločina u Kanadi. Svojim neumornim radom profesor Ramić nas je jednostavno tjerao da uradimo ljudski zadatak, političko priznanje genocida u Srebrenici u Kanadi.

-Trajna je obaveza sadašnjih generacija prema svim žrtvama holokausta i genocida, uključujući i genocid u Srebrenici i BiH. Obaveza svih nas jeste da otkrijemo i utvrdimo ljudsku, društvenu i naučnu istinu o genocidu i drugim oblicima zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, kao bitan uslov za ostvarivanje pravde i prava, bez kojih nije moguće postići pomirenje i graditi zajedničku budućnost u BiH.

Svi građani bh. porijekla koji žive u Kanadi i mnogi Kanađani mogu posvjedočiti doprinos Briana Masse u borbi da Kanada prizna i proglasi dan sjećanja na genocid u Srebrenici, te prizna da je u Srebrenici počinjen zločin genocida. I pored otpora da se koristi riječi genocid i Bošnjak i pored pokušaja smanjivanja broja žrtava genocida u Srebrenici od strane bivšeg premijera Harpera kanadska bošnjačka zajednica i Brian Masse nisu poklekli. Istina i pravda su pobijedile, poručio je Ramić.

 unnamed (1) unnamed

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes