PROMOCIJA TRAILERA DOKUMENTARNOG FILMA „BOŠNJACI U ANDRIĆEVU SVIJETU“

0
823

20140110_184345Sarajevo, 13. januar 2014. god.

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

U povodu 9. januara – dana obilježavanja početka genocida nad Bošnjacima, Svjetski bošnjački kongres upriličio je promociju dokumentarnog filma „Bošnjaci u Andrićevu svijetu“, čija je realizacija planirana u okviru projekta „Virtuelni muzej genocida nad Bošnjacima“.

O projektu su govorili prof. dr. Admir Muratović, predsjednik Odbora za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK, te koautori projekta, prof. dr. Selma Rizvić i mr. Fatmir Alispahić.

U svom obraćanju, prof. dr. Muratović je kazao je: “Ovaj projekat je doprinos razvijanju kulture pamćenja bošnjačkog naroda nad kojima je učinjen genocid“.

Mr. Fatmir Alispahić istakao je da se „Projektom nastoji prikazati na koji je način odgajana genocidna svijest, te da inspiracija za masovne zločine ne smije biti vrhunska estetika.“

Promociji su prisustvovali senatori Kongresa, članovi Svjetskog bošnjačkog konresa i predstavnici bošnjačkih udruženja, te je u okviru iste predstavljen trailer dokumentarnog filma koji će biti svojevrstan sažetak kapitalne studije prof. dr. Muhsina Rizvića „Bosanski Muslimani u Andrićevu svijetu“.

Trailer je dostupan na stranici You Tube:

 

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote