PROMOVIRAN PRVI BESPLATNI ČASOPIS “RIZNICA MLADIH IDEJA”

0
1670

20161127_2_20375584_16439212U Sarajevu je promoviran prvi besplatni časopis “Riznica mladih ideja”.

Riječ je o časopisu omladinske sekcije Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti koja broji oko 260 mladih sa prostora cijele BiH, uzrasta od 16 do 25 godina.

U časopisu koji se ovog puta na bosanskom i engleskom jeziku bavio temom položaja mladih u bh. društvu, mladi su pisali o svojim svakodnevnim problemima, nezaposlenosti, problemima studiranja i studentskom aktivizmu.

“Ideju za časopis smo dobili tako što smo vidjeli da se na društvenim mrežama mladi mnogo žale na svoj položaj u bh. društvu i došli smo na ideju da im damo šansu da svoje mišljenje i stavove ne izražavaju isključivo na društvenim mrežama već i kroz literaran, naučan ran”, istakla je urednica časopisa Berina Beširović.

Prema njenim riječima, u planu je da se časopis izdaje na godišnjem nivou, ali njegova izdanja mogu biti i češća ukoliko se pokaže zainteresovanost mladih.

Vedad Fazlić, potpredsjednik Foruma mladih Bošnjačkih intelektualaca, u prvom broju časopisa pisao je o temi perspektive mladih u BiH.

“Trenutna perspektiva mladih u BiH je vrlo negativna. Nalazimo se u jednom političkom ciklusu koji ne podržava mlade niti ih zastupa.  Kritikovao sam i mlade, koji trenutno vrlo male rade i većinom provode vrijeme kritikujući državu, a ne radeći ništa da poprave trenutnu situaciju, i političare koje uopće ne zanima dobrobit nas niti države”, rekao je Fazlić.

Dodao je kako mladi moraju pojačati svoj politički angažman i incirati borbu za pravdu i bolju budućnost.

“Bojim se, ako ikakvu lošu poruku pošaljem ili mladima ili političarima, da ću biti označen kao radikalista. Nikakvim Facebook revolucijama niti nasilnim protestima se ne može ništa promijeniti, ako želimo promijeniti ‘status quo’ moramo biti jedna od generacija koja će morati preuzeti odgovornost za našu budućnost, prezeti vlast u državi na bilo koji način”, poručio je Fazlić.

Časopis se može dobiti upitom na Facebook stranici Sindikata i u njegovim prostorijama u ulici Obala Kulina Bana 1 u Sarajevu.

Svi mladi, kako je poručeno, mogu učlanjenjem u omladinsku sekciju raditi na izdanju narednog broja.

583ac601-2600-4c22-b33c-1eff0a0a0a80-casopis-cms-700x402

(AA)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes