PROTEST ZABRANI PRISTUPA MASOVNOJ GROBNICI U TOMAŠICI

0
715

 

admir-muratovicSaopćenje za javnost

Odbora za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid Svjetskog bosnjačkog kongresa

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK-a oštro protestira protiv odluke policije manjeg bosanskog entiteta da porodicama nestalih i članovima prijedorskih udruženja žrtava proteklog rata zabrani pristup masovnoj grobnici na području Tomašice.

Naime, policija je uz obrazloženje “da trebaju sačekati dolazak specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH Petera Sorensena, pa tek onda mogu, u njegovoj pratnji prići lokalitetu“, spriječila porodice da posjete lokalitet na kojem se vrše iskopavanja posmrtnih ostataka žrtava.

Ovaj događaj je samo jedan u nizu pokušaja omalovažavanja potomaka žrtava prijedorskog genocida, i dolazi kao posljedica sramne izjave gradonačelnika Prijedora Marka Pavića, u povodu obilježavanja Međunarodnog dana bijelih traka u tom gradu, nazivajući tadašnji mirni skup građana, koji su se okupili da iskažu svoju solidarnost sa žrtvama masovnih zločina počinjenih u tom gradu, ali i širom BiH „slavljem“ i „običnom gej paradom“ Dan bijelih traka.

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK-a izražava puno poštovanje prema Udruženje Prijedorčanki „Izvor“ koje je povuklo svoju delegaciju koja trebala biti u društvu Sorensona, a posebno prema Fikretu Bačiću, članu delegacije, koji traga za ubijenom suprugom i dvoje male djece.


Podsjećamo javnost da masovna grobnica Tomašica, po tvrdnjama porodica i preživjelih, krije blizu hiljadu tijela ubijenih u prijedorskim logorima, te da se radi o najvećoj masovnoj grobnici pronađenoj na području Bosanske Krajine.

 

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK-a poziva sve one koji su žrtve kršenja ljudskih prava na osnovu rasne, nacionalne i vjerske različitosti podnesu krivične prijave protiv počinalaca, a u Odboru će uvijek imati prostora da se oštećenima po bilo kojoj osnovi pruži adekvatna pravna pomoć.

          

Predsjednik Odbora

Prof. dr. Admir Muratović

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote