REAKCIJE NA PODLO BLAĆENJE ČASTI SANDŽAČKOG MUFTIJE MUAMERA ZUKORLIĆA

0
710

news-2013-Januar-kavazovic_nova_294435585

RIJASET IZ U BIH OSUĐUJE PISANJE DNEVNOG AVAZA I POKUŠAJ DISKVALIFICIRANJA LIČNOSTI MUFTIJE ZUKORLIĆA

BiH – Kabinet Reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazovića danas je izdao saopćenje za javnost u kojem se kaže:

– Islamska zajednica u Bosni i Hercegovi ocjenjuje neosnovanim posljednje napise u Dnevnom avazu, a kojima se nastoji diskvalificirati ličnost sandžačkog muftije Muamera-ef. Zukorlića. Takvim napisima se nanosi šteta i organima i institucijama Islamske zajednice u Srbiji u cjelini.

Nije potrebno ovim putem podsjećati na tužnu činjenicu da je Islamska zajednica u Srbiji već duži niz godina opterećena podjelama, uzrokovanim uplitanjem faktora izvan same Zajednice, kao i ishitrenim potezima u samoj Zajednici. Takva situacija je proizvela nestabilnost i podjele, koje su, nažalost, pustile duboko korijenje. Stoga, diskvalikacija, kao sredstvo obračuna, neće doprinijeti vraćanju povjerenja i jedinstva među muslimanima u Srbiji i u njihovim institucijama.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini apelira na sve strane u Sandžaku da se suzdrže od proizvoljnih i netačnih izjava i javnih podmetanja. Reisu-l-ulema ovim putem poziva aktere ovih dešavanja u Sandžaku da se okrenu razgovorima u organima i ustanovama Islamske zajednice, te da na tragu zaključaka Rijaseta IZ-e u Bosni i Hercegovini pokušaju iznaći rješenja za nagomilane probleme muslimana Sandžaka.

Također, Reisu-l-ulema poziva sve muslimane, imame, hatibe i mualime, te muderise svih medresa i fakulteta da daju podršku Radnoj grupi Rijaseta IZ-e u BiH, a čiji je zadatak da provede temeljne razgovore o uspostavljanju jedinstva u Islamskoj zajednici u Srbiji, na osnovama Ustava Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Reisu-l-ulema poziva sve strane da se uključe u te razgovore i da pomognu da se dođe do rješenja, a da pri tome vode računa da se čuva čast i obraz među braćom i sestrama. Popravljati stanje među muslimanima Sandžaka je obaveza svih nas, a istrajavanje na inatu i podjelama ne donosi nikakve koristi i u krajnjem je odstupanje od islamskih načela i suneta časnog Poslanika, a.s.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes