REAKCIJE NA PODLO BLAĆENJE ČASTI SANDŽAČKOG MUFTIJE MUAMERA ZUKORLIĆA

0
776

abdurahman kujevic - pomocnih sandzackog muftije za juzni sandzak

UDARALI SU I NA OBRAZ ALLAHOVOG POSLANIKA (HFZ. ABDURAHMAN EF. KUJEVIĆ)

Ovim tekstom ne želim da branim sandžačkog muftiju Muamer ef. Zukorlića. Muftiji je dovoljan Allah kao zaštitnik. A njegova djela i vakufi najbolje govore o njemu i njegovoj vrijednosti. Lijepo reče jedne prilike predsjednik BANU-a, akademik Ferid Muhić: Sandžački muftija je više uradio za Sandžak i svoj narod nego svi što su radili u posljednjih sto godina.

Ono što me je natjeralo da napišem ove retke jeste gnjev koji sam osjetio prema akterima potvore, ljage na čast, obraz i karakter vjernika i vjernica.

Čuvanje časti i obraza vjernika je jedna od pet univerzalnih vrijednosti Islama zbog čijeg je očuvanja Allah objavio sve šeriatske propise.

 

Zato je Allah objavio strogu šeriatsku kaznu za svakog onog koji se pokuša poigrati sa nečijom čašću i obrazom.

 

„One koji okrive poštene žene, a ne dokažu to s četiri svjedoka, sa osamdeset udara biča izbičujte i nikada više svjedočenje njihovo ne primajte, to su veliki grješnici.“  (Sura En-Nur).

 

Potvora  koju je iznio Dnevni avaz u saradnji sa bezdušnicima iz Sandžaka na račun čestitog Sandžačkog muftije i čednih sestara koje rade u našim institucijama, podsjetila me na potvoru  munafika na obraz naše majke Aiše, radijallahu anha, najbolje žene ovog ummeta i najdraže osobe Resulullaha sallalahu alejhi ve sellem.

 

Taj događaj iz života Allahovog poslanika je bio pokušaj munafika da uprljaju obraz i čast resulullaha, njegovu postelju i čednu porodicu. To je ustvari bio udar na Islam i Kur’an.

 

Htjeli su srušiti autoritet vođe muslimana i njihovog najvišeg vjerskog i ovosvjetskog autoriteta. Cilj je također bio srozati porodicu prvog čovjeka nakon Resula, porodicu Ebu Bekra radijallahu anhu.

 

Vrijeme potvore je trajalo mjesec dana. Mjesec dana iskušenja za cijelo društvo. Objava u tom periodu nije silazila da bi Allah vidio kako će ko da se ponaša i šta će ko da priča. Uznemirili su se i poslanik i ashabi. Aiša nije sušila obraza od plača. Na kraju je Allah objavio ajete u kojima obznanjuje nevinost naše majke Aiše radijallahu anha.

 

„Među vama je bilo onih koji su iznosili potvoru. Vi ne smatrajte to nekim zlom po vas. Ne, to je dobro po vas. Svaki od njih biće kažnjen prema grijehu koji je zaslužio, a onoga od njih koji je to najviše činio čeka patnja velika.

 

Zašto, čim ste to čuli, nisu vjernici i vjernice jedni o drugima dobro pomislili i rekli:” Ovo je očita potvora!”

 

Zašto nisu četvoricu svjedoka doveli? A pošto svjedoke nisu doveli, oni su onda kod Allaha lažljivci.

 

A da nije Allahove dobrote prema vama i milosti Njegove i na ovom i na onom svijetu, već bi vas stigla teška kazna zbog onoga u što ste se upustili kada ste to jezicima svojim prepričavati stali i kad ste na sva usta govorili ono o čemu niste ništa znali, vi ste to sitnicom smatrali, ali je ono kod Allaha krupno.

 

Zašto niste, čim ste to čuli, rekli:” Ne dolikuje nama da o tome govorimo, hvaljen neka si TI! To je velika potvora!

 

Allah vam naređuje da više nikada tako nešto ne ponovite, ako ste vjernici, i Allah vam propise objašnjava a Allah sve zna i mudar je.

 

One koji vole da se o vjernicima šire bestidne glasine čeka teška kazna i na ovom i na onom svijetu; Allah sve zna a vi ne znate.

 

A da nije Allahove dobrote prema vama i milosilti Njegove i da Allah nije blag i Milostiv.“

 

(Sura En- Nur 11-20.)

 

Ovaj događaj je donio brige vjernicima ali je on u suštini bio od velike koristi na kraju za sljedbenike istine a poniženje i propast za manafike i lažove.

 

Također kada je u pitanju udar na karakter lidera Bošnjaka Sandžaka i šire, Muamera ef. Zukorlića, možemo izvući mnoge pouke:

 

Ovaj atak na Muftiju je iskušenje kojim će Uzvišeni da ga očisti od grijeha i da ga ojača da nastavi putem slobode još čvršće, a i mi smo poslije svakog ovakvog udara još jači da podržavamo Muftiju u hajru kojeg čini za opće dobro.

 

Ovo je put Allahovih poslanika. Trnovit je i težak ali nema alternative za one koji žele Džennet. Ako su udarili na obraz i porodicu najboljeg Allahovog stvorenje, Resulullaha alejhi selam, onda je normalno da će udarati istim i još žešćim lažima na one koji slijede put Allahovog  miljenika.

 

Našeg muftiju napadaju zato što vrijedi i što se bori za istinu. Tako da nam ovo samo iman povaćava, i volju za rad.

 

Ove laži i potvore najbolje govore o karakteru njihovih promotera. Kakav je to nivo vjere i znanja kada su pristali da rade posao munafika kojima je zadaća da samo šire laži o istini i njenim sljedbenicima.

 

“One koji vole da se o vjernicima šire bestidne glasine čeka teška kazna i na ovom i na onom svijetu.” (En Nur 19.)

 

Ako tome pridodamo da se predpostavlja da među tom grupacijom ima onih koji se pripisuju šeriatskim naukam onda je čudo jos veće. Njihov primjer je kao primjer džahila tefsira Džemaludina Latića kome je knjiga koju su nevjernici izdali, dokaz da optuži uvaženog Reisu-l-ulemu emeritusa dr. Mustafu ef. Cerića, da je sarađivao sa UDBOM.

 

Želim također da poručim mojim sestrama koje su prozvane u avazovim klevetama. Bio sam mali kada su, u toku agrsije na Bosnu, naše majke i sestre obeščašćivane, i nisam mogao ništa učiniti kako bih zaštitio njihov obraz. Ali zato sada stojim sa svim svojim moralnim i intelektualnim resursima, svojim obrazom i vjerom, čvrsto u odbrani vašeg obraza protiv munafika i izdajica. Vaša čast je naša čast. Udar na vas je udar na sve nas.    

 

Strpite se na ove niske uvrede a u primjeru naše majke Aiše imate divan uzor. I znajte da će Allah vama i vašim porodicama svako dobro dati i na dunjaluku i na ahiretu vas uzdignuti. A oni koji su pokušali da vas oljagaju će bez pomena ostati.

 

Ovaj prljavi atak na našeg vođu i autoriteta od strane dnevnog Avaza je potvrdio konstataciju Fatmira Alispahića da je Fahrudin Radončić “ministar četničke sigurnosti”. Umjesto da hapsi četnike koji rovare po Bosni noseći kokarde na glavi i slaveći genocid nad Bošnjacima, on se posvetio rušenju naših vrijednosti i autoriteta. O njemu nam dovoljno govori činjenica da je 2006.godine, za ličnost godine proglasio Mila Đukanovića, učesnika agresije na Bosnu i saučesnika genocida nad našim narodom.

 

Valja napomenuti još jednu informaciju o vlasniku Avaza, a to je da je bio predratni podgorički komunistički sekretar. A ko su bili komunistički sekretari? Ovi njegovi postupci i ne treba da čude, jer kako se kaže: “iz svake posude curi ono što je u njoj”.

 

Vrijeme će pokazati ko je kakav. Aiša je pretrpjela bol potvore ali je Allah ovjekovječio njen spomen u najboljoj knjizi Kur’anu. O njenoj čestitosti vjernici čitaju i čitat će sve do Sudnjeg dana Allahove riječi.

 

Isto tako će u historiji našeg naroda ostati mnogi ljudi zapamćeni po dobru i zlu. Bilo je puno Muftija u našem narodu ali je malo od njih zapamćeno po velikim djelima. Zapamćen je  mostarski Muftija Džabić i pljevaljski Muftija Šemsikadić. Nema sumnje da će se plejadi tih velikana pridružiti i ponosni Muftija Sandžaka, Muamer ef. Zukorlić. Njegovo ime će se pisati zlatnom vodom i biće uzor pokoljenjima kako se narod predstavlja i vodi, te kako se brani interes Islam i muslimana.

 

 A svi oni koji se suprostavljaju ovom vjersko nacionalnom pokretu koji predvodi muftija Zukorlić, biće bačeni na smetlište historije i rođena  djeca će ih se stidjeti.

 

Autor: hfz. Abdurrahman ef. Kujević,
pomoćnik  Muftije
sandžačkog za Južni Sandžak i da'vu

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes