REISU-L-ULEMA EMERITUS DR. CERIĆ ČESTITAO 20 GODINA MEŠIHATA SANDŽAČKOG

0
781

ceric-mustafa-president-of-world-bosniak-congress-300x265Glavni muftija

Islamske zajednice u Srbiji i Sandžaku

Muamer ef. Zukorlić

Poštovani Muftija,

U nemogućnosti da se odazovem pozivu kojeg mi je uputio predsjednik Sabora Islamaske zajednice u Srbiji Enes ef. Svraka da prisustvujem svečanoj sjednici Sabora Islamske zajendice u Srbiji, koja je zakazana za 30. oktobar, 2013/25. zul-hidže, 1434. godine, a povodom dvadesete godišnjice od ustanovljenja Sandžačkog mešihata dozvoli mi da Tebi osobno, Tvojim vrijednim i vjernim saradnicima i svim muslimanima i muslimankama u cijelom Sandžaku i cijeloj Srbiji čestitam dvadeset godina plodnog rada i djelovanja na vraćanju i podizanju časti i ugleda vjere islama i nacije Bošnjaka.

Sjećam se dobro te, za naš bošnjački narod, sudbonosne 1993/1414. godine kad smo se prvi puta sreli, upoznali i prepoznali zajedništvo u vjeri i sudbini, zajedništvo koje nas je ujedinilo i vodilo zajedničkom cilju, a to je sloboda od straha od onih koje hoće da ospore našem narodu pravo na život, vjeru, slobodu imetak i čast. Suočen sa olujnom poviješću sa okačenom “turskom krivnjom” oko vrata, naš bošnjački narod je strpljivo podnosio teška stradanja, noseći žeravicu islama ponosno i hrabro zahvaljujući neustrašivoj ulemi koja je znala razliku između hidajeta i dalaleta, koja je znala razliku između pokornosti Allahu Uzvišenom i robovanju šejtanu.

Poštovani Muftija, sretan i ponosan što sam imao čast raditi s Tobom dvije decenije na promociji naboljih vrijednosti naše vjere i nacije, koristom se ovom prilikom da posvjedočim da si mi bio inspiracija za nove poduhvate u afirmaciji naše vjere i nacije. Uspjeh kojeg je postigao Sandžački mešihat sa Tvojim vodstvom nikoga ne ostavlja ravnodušnim. To smeta dušmanima koji bi htjeli da i dalje budemo njihovi beznadni podanici. Ali zato onima koji se nikog osim Bog ne boje, vaš uspjeh je nada za našu bolju i sretniju budućnost. Oni  znaju da se sloboda ne poklanja, već osvaja. Oni znaju da se slabima milost ne ukazuje. Oni znaju da Allah Uzvišeni neće promijeniti stanje jednog naroda sve dok se taj narod ne promjeni u korist svog vlastitog dobra, svoje vlastite slobode, svoje vlastite časti i svog vlastitog uspjeha. Oni znaju da sloboda nije da čovjek radi ono što voli, već je sloboda da čovjek radi ono što mora da bi bio slobodan i uspješan.

Uprvo tako, Vi ste u Sandžaku svih ovih godina radili ono što ste morali raditi da bismo se danas svi mi osjećali slobodni i ponosni. I zato vam velika hvala u ime svih kojima je na srcu sloboda i čast Bošnjaka ma gdje bili.

Draga braćo i sestre sabornici, članovi Mešihata, uvaženi Muftija i poštovani predsjedniče Sabora Enes, ef., neka vas Allah Uzvičeni nagradi i čuva. I neka znate da ću kao i dosada biti uvijek sa vama u radosti i u žalosti, u zdravlju i u bolesti, u rahatluku i u muci sve dok nas smrt ne rastavi.

Allahu Svemogući, osnaži nas na putu istine i pravde!

Allahu Sveznajući, pouči nas da je naš uspjeh na ovome i spas na drugome svijetu u našoj vjeri i u našem međusobnom povjerenju!

Allahu Milostivi, omili nam uspjeh i radost našeg brata ma gdje bio!

Amin!

Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa

                                                                                                       Reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes