SABOR TRAŽI ISKLJUČENJE DŽEMALUDINA LATIĆA SA FIN-A I DRUGIH USTANOVA IZ-E ZBOG JAVNE POTVORE

0
710

sjednica sabora 07.09.2013. 05Na vanrednom zasjedanju održanom 07.09.2013. god. Sabor Islamske zajednice u Srbiji donio je odluku da se po preporuci reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovća usvoji prijedlog Mešihata o održavanju izbora za predsjednika Mešihata IZ-e u Srbiji do kraja ove godine. Datum održavanja izbora utvrdiće Mešihat.

Sabor je jednoglasno pohvalio Mešihat, medžlise i službe Islamske zajednice za uspješnu realizaciju ramazanskih aktivnosti uz zahvalu vjernicima za učešće u tim aktivnostima i povjerenje potvrđeno izuzetno uspješnom realizacijom akcije zekata i sadekatu-l-fitra gdje su prošlogodišnji rezultati, uprkos ekonomskoj krizi, nadmašeni za 9,05%.

Sabor je nakon opsežne rasprave jednoglasno podržao zaključke sa posljednje sjednice Mešihata o razgovorima za vraćanje jedinstva Islamske zajednice u Srbiji.

U povodu dvije decenije od osnivanja sandžačkog Mešihata, Sabor će održati svečano zasjedanje 30. oktobra ove godine. Tim povodom Sabor preporučuje Mešihatu da pripremi prigodan program obilježavanja ovog jubileja.

Članovi Sabora jednoglasno su osudili nedavni medijski nastup Džemaludina Latića na jednoj sarajevskoj televiziji u kome bezobzirno i neosnovano iznosi potvoru na reisu-l-ulemu emeritusa dr. Mustafu ef. Cerića, optužujući ga za navodnu saradnju sa jugoslovenskim obavještajnim službama. Sabor traži od reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, Rijaseta i Fakulteta islamskih nauka da se Džemaludin Latić isključi iz nastavnog procesa FIN-a te da mu se ukinu angažmani u drugim ustanovama i organima Islamske zajednice. Sabor je izričit da čovjek sa ovoliko tendencioznosti i neodgovornosti ne može nositi emanet obrazovanja mladih naraštaja u Islamskoj zajednici.

Izvor: mesihat.org

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes