Saopćenje Svjetskog bošnjačkog kongresa povodom uličnih nemira u Republici Turskoj

0
630

svjetski-bosnjacki-kongres-logo-325x200.1360082843.02

Svjetski bošnjački kongres izražava žaljenje i zabrinutost zbog eskalacije nemira kojim su ovih dana izloženi najveći gradovi u Republici Turskoj. Ulični nemiri i nasilne demonstracije nisu dobar načun izražavanja različitih stavova niti rješavanja problema.

U savremenom svijetu društveni i politički koncepti mogu se uspostaviti isključivo nakon podrške na uobičajenim legalnim izborima. Republika Turska i njen narod su veoma bitan činilac regionalnog mira i stabilnosti. Svako ugrožavanje ustavnog poretka i stabilnosti države Turske moglo bi imati kobne posljedice za cijeli region.

Bošnjački narod vidi u Turskoj svog prijatelja i zato sa zebnjom prati nemile događaje koji ovih dana potresaju ovu zemlju.

Svjetski bošnjački kongres sa punim povjerenjem i nadom očekuje da će državno rukovodstvo na čelu sa premijerom Redžep Tajip Erdoanom iznaći načina da što prije ovi problemi budu prevaziđeni kako bi Republika Turska nastavila svojim dobro trasiranim putem punog ekonomskog, kulturnog i općecivilizacijskog prosperiteta.

 

Informativna služba

Svjetskog bošnjačkog kongresa

5.00 avg. rating (96% score) - 2 votes