Saopćenje SBK-a povodom najavljenog popisa u BiH

0
826

svjetski-bosnjacki-kongres-logo11Povodom najavljenog popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini i pokušaja direktora Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine Zdenka Milinovića da započeti genocid nad Bošnjacima dovrši „konačnim rješenjem“ putem diskriminirajuće popisnice, Svjetski bošnjački kongres  izdaje:

World Bosniak Congress

Saopćenje za javnost

Osnovno ljudsko pravo je sloboda savjesti i pravo na nacionalno ime.  To  je ustavna kategorija koju mora svako poštivati. I baš kad smo pomislili da će državna Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine poštivati Ustav, šokirani smo disriminatorskim odnosom direktora Agencije Zdenka Milinovića prema nacionalnom imenu „Bošnjak“. Vođen praksom da će Bošnjaci šutke pristati na sve što im se nametne kao i dosada, Zdenko Milinović se usudio da udari na slobodu savjesti i da flagrantno krši pravo Bošnjacima na nacionalno ime. Neprimjereno je da se bilo kome, pa tako i Bošnjacima, oduzima pravo da sami definiraju svoj nacionalni, vjerski, kulturni i državni identitet.

 

Ne odustajući od dosadašnje prakse prema Bošnjacima, Zdenko Milinović ciljano unosi pometnju oko vjerskog i nacionalnog imena Bošnjaka, oduzimajući im pravo da se oni sami izjasne o svom nacionalnom imenu i svojoj vjerskoj pripadnosti. Unošenje zabune oko nacionalnog i vjerskog imena kod Bošnjaka, te sugestivno nametanje imena „musliman“ za  nacionalno ime Bošnjaka, predstavlja kontinuitet zlonamjernog odnosa prema nacionalnom i državnom pravu Bošnjaka. Formalno sugeriranje pojma „musliman“ za bošnjačku nacionalnost, nije samo jezički pogrešno, već je i naučno neprihvatljivo na isti način kao što se pojmovi „katolik“ i „pravoslavni“ ne mogu primijeniti na nacionalnu odrednicu „Hrvat“ i „Srbin“, iako se zna da su katolici uglavnom Hrvati a pravoslavni uglavnom Srbi u Bosni i Hercegovini.

 

Imajući na umu gore spomenuto, Svjetski bošnjački kongres od državne Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine zahtjeva:

 

1.      da Agencija odmah i bezuvjetno iskljući svaku mogućnost da pojam „musliman“ ima nacionalnu odrednicu, jer je riječ „musliman“ isključivo vjerski pojam a nikako nacionalni;

 

2.      da Agencija odmah i bezuvjetno uvaži zahtjeve bošnjačkih državnih, nacionalnih i kulturnih autoriteta i institucija da se pojam „Bošnjak“ ima tretirati kao nacionalno ime bošnjačkog naroda, bez bilo kojih dodatnih pojmova;

 

3.      da direktor Agencije Zdenko Milinović odmah i bezuvjetno prestane tumačiti nacionalne i vjerske pojmove kod Bošnjaka, već da oficijelno zatraži od legitimnih i legalnih nacionalnih i vjerskih institucija u Bošnjaka da objasne šta znači „musliman“ a šta „Bošnjak“ kako ne bi brkao ta dva pojma i kako ne bi širio dezinformacije o Bošnjacima u javnosti u ime državne institucije;    

 

4.      da bošnjački predstavnici odmah i bezuvjetno iskoriste svoje zastupničko pravo u Agenciji za statistiku i na vrijeme zaustave kršenje Ustava sa disriminirajućim namjerama na račun slobode savjeti i nacionalnog prava Bošnjaka. Bošnjački predstavnici u Agenciji za statistiku Bosne i Hercegovine imaju povijesnu odgovornost za budućnost bošnjačkog naroda i bosanske države.    

 

5.      da Agencija, na čelu sa direktorom Zdenkom Milinovićem, ove zahtjeve odmah i bezuvjetno shvati savjesno i odgovorno, jer savjesni i odgovorni Bošnjaci neće dopustiti da im se šutke ubija budućnost njihove djece. 

 

6.      Svjetski bošnjački kongres poziva sve savjesne i odgovorne Bošnjake, kao i sve bošnjačke nacionalne organizacije  u domovini i dijaspori da dignu svoj glas protiv diskriminacije i tako ne dozvole da im se flagrantno krši nacionalno i državno pravo. Vjerski ponos ne sprečava Bošnjake da se na demokratski način bore za svoja legitimna nacionalna i državna prava. Bošnjaci imaju pravo i obavezu da svojoj djeci osiguraju mirnu i prosperitetnu nacionalnu i državnu budućnost u porodici europskih nacija i kultura – kaže se u saopćenju Svjetskog bošnjačkog kongresa. 

 

 

Informativna sluzba

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote