SBK PODRŽAVA STAVOVE PREDSTAVNIKA PORODICA UBIJENIH U VIŠEGRADU

0
567

news-2012-December-bakira_hasecic_172649126Sarajevo, 25.decembar 2013. godina

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK-a izražava veliko  zadovoljstvo zbog činjenice da se zahvaljujući svijesti bošnjačkih povratnika, članica Udruženja “Žene-žrtve rata”, predstavnika Medžlisa IZ-e u Višegradu, spriječilo rušenje kuće Sumbule Zebe u Višegradu,koje je bilo planirano za24.12.2013. godine. Podsjećanja radi, u ovoj kući su 14. juna 1992. godine živi spaljeni 70 civila bošnjačke nacionalnosti, te je kuća od tada poznata kao “Živa lomača”.

Zbog protivljenja porodica žrtava, koje su ispred mezarja „Stražište“ čekale najavljeno uklanjanje riječi genocid sa natpisa na istom, urbanističko – građevinski inspektor, općinski službenici i radnici preduzeća „Komunalac“, odustali su od realizacije ove anticivilizacijske odluke.

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocida SBK-a u potpunosti podržava stavove predstavnika porodica ubijenih u Višegradu, kao i njihovo legalno i legitimno pravo da se pitaju o sudbini mjesta gdje su njihovi najmiliji na najsvirepiji način pogubljeni.

Odbor posebno pozdravlja izjave Visokog predstavnika u BiH, Valentina Inzka i vršiteljice dužnosti šefa Misije OSCE-a, Nine Suomalainen, koji su istakli da postoji prostor za kompromis koji bi omogućio istovremeno postojanje i planirane ceste i kuće, te upozorili da bi rušenje podsjetilo na neke od najtežih dana u historiji ove zemlje.


Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK-a poziva vlast u Višegradu da odustanu od ove, krajnje neljudske i veoma opasne namjere, koja za posljedicu može imati urušavanje ionako krhkog međunacionalnog povjerenja koje su Bošnjaci Višegrada, pored svega što im se dogodilo, bili spremni iznova graditi.

                        SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote
PODIJELI
Prethodni članakAUTONOMIJA
Naredni članakLOVCI NA NACIONALNI NOVAC