SBK POZDRAVLJA ODLUKU VLASTI SAD DA NASERA ORIĆA SKINE SA “CRNE LISTE”

0
689

indexOdbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK-a najoštrije osuđuje genocidnu izjavu Staše Košarca (SNSD), predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, koji  je u zgradi Parlamenta BiH ratnog zločinca Ratka Mladića nazvao herojem.  
– I mi imamo svoje heroje. Naš heroj je general Ratko Mladić – kazao je Košarac.  

Ova izjava dolazi kao rezultat kontinuirane politike veličanja počinioca genocida, pokušaja relativizacije onoga što se desilo tokom rata u Bosni, te izjednačavanja žrtve i dželata, kao i politike pokušaja zatiranja tragova počinjenih zločina.

Prije izvjesnog perioda, također zvanični predstavnici države Bosne, generalni konzul BiH u SAD Branko Pećanac i  savjetnik  ambasadora BiH u Washingtonu Milenko  Avramović,  javno su veličali optužene i osuđene za genocid i zločine protiv čovječnosti.

Nakon brutalnog skrnavljenja groblja u Višegradu od strane policije manjeg bosanskog identiteta koji su sa spomen obilježja uklonili riječ Genocid bilo je pitanje vremena kada će oni koji stoje iza ovog anticivilizacijskog čina nastaviti sa politikom koja je prouzrokovala ogromne žrtve tokom agresije.

Ono što plijeni pažnju je pokušaj relativizacije i pokušaja izjednačavanja zločinca i žrtve, gdje se nastoje optužiti pripadnici herojske bosanske armije da su krivi što su branili svoj narod i svoju zemlju, te poistovijetiti sa osvjedočenim ratnim zločincima. U tom kontekstu pozdravljamo odluku američke administracije da Nasera Orića, komandanta odbrane Srebrenice skine sa “crne liste”.

Ovakve izjave u konačnosti će najviše štete nanijeti onima koji ideološki pripadaju promoterima zla.

Bošnjačkom narodu će koristiti kao poruka da, nažalost, politika koja je iza sebe ostavila na stotine hiljada mrtvih, protjeranih, obespravljenih nije poražena.

 

SLUŽBA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote