SBK POZIVA DRŽAVNE ORGANE DA STANU U ZAŠTITU HAVE TATAREVIĆ

0
784

indeksirajSarajevo, 12. august 2014.

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid Svjetskog bošnjačkog kongresa najoštrije osuđuje odluku Ministarstva za boračka pitanja Republike Srpske kojem se Havi Tatarević oduzima pravo na civilnu porodičnu invalidninu. Time je nadležno ministarstvo ukinulo i raniju odluku vlasti grada Prijedora kojom je Havi Tatarević priznato samo da joj je ubijen jedan sin.

Majka Hava Tatarević jedan je od simbola genocida, ubijeni su joj muž Muharem te sinovi Senad, Sejad, Nihad , Zilhad,  Zijad i Nishad Tatarević. Nakon otkrivanja masovne grobnice Tomašica u kojoj su bila tijela sinova Have Taterević, konačno je Hava Tatarević dočela da ukopa svog muža i šest sinova, te da nađe smiraj duši.

Međutim vlasti manjeg  bh. ventiteta ponovo nastavljaju genocidnu politiku i vrše specijalni rat protiv porodica žrtava proteklog genocida i svojim odlukama nanose nove rane i boli s ciljem  zauvijek iseliti Bošnjake sa teritorije Republike Srpske.

U Rješenju Ministarstva za boračka pitanja Republike Srpske iznesen je niž laži u kojem se navodi da se ne zna ko je odveo muža i sinove Have Tatarević, te da bi se u kasnijem postupku trebalo isto dokazati. Nadležno Ministarstvo je zaključilo da su sinove i ubijene Have Tatarević odvela nepoznata uniformirana lica, te se ne zna da li se radi ratnim operacijama, ili je u pitanju drugi vid nestanka navedenih osoba.

Muža i sinove Have Tatarević pobili su pripadnici Vojske Republike Srpske, policije RS, a da bi sakrili zločine tijela su zakopali u masovne grobnice, a dokaz tome je istina koju je pokazala masovna grobnica Tomašica u kojoj su se nalazila tijela najmilijih Have Tatarević i ostalih Bošnjaka.

Napominjemo nadležno Ministarstvo da nisu u pitanju nepoznata lica koja su odvela sinove i muža Have Tatarević, a dokaz tome su presude Međunarodnog suda u Hagu, i presude domaćih pravosudnih institucija, gdje je u obrazloženju presuda jasno naveden cilj etničkog čiščenja Bošnjaka, kao i činjenicu da presude jasno određuju krivca za zločine u Prijedoru, a to je Vojska Republike Srpske.

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK-a izražava zabrinutost posljednjim događajima i nastavku psihološkog genocida nad preživjelim Bošnjacima, te poziva nadležno Ministarstvo da poništi svoje rješenje, a ujedno poziva sve patriote države Bosne i Hercegovine da stanu u odbranu Have Tatarević i svaku žrtvu protekle agresije i genocida u Bosni i Hercegovini.

Služba za odnose sa javnošću

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote