SBK ZAHTIJEVA HITNO DONOŠENJE ZAKONA O NEGIRANJU GENOCIDA

0
614


DKSarajevo, 23. jun 2014. godine.

SAOPĆENJE

Svjetski bošnjački kongres najoštrije osuđuje ponašanje bosanskohercegovačkih zvaničnika koji su došli na skup podrške osuđenom ratnom zločincu Dariu Kordiću, u Busovači 22. juna 2014.  godine. Prvenstveno se radi o aktuelnom Predsjedavajućem u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Draganu Čoviću, Borjani Krišto delegatu u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, te federalnom zastupniku Marinku Čavari i ostalim zvaničnicima u institucijama Bosne i Hercegovine.

Nedopustivo je da izabrani bh. zvaničnici veličaju djelo osuđenog ratnog zločinca od strane Haškog suda, koji je odgovoran za ubistva 116 nevinih bošnjačkih civila u Ahmićima. Veličanje i svečani doček Daria Kordića predstavlja direktno vrijeđanje porodica nevino ubijenih Bošnjaka Viteza, i time ponovo unose strah i nemir među preživjelim Bošnjacima.

Navedeni doček predstavlja grubo kršenje domaćih i međunarodnih propisa čiji je država potpisnik, u kojima država treba preduzeti sve korake kako bi u svom zakonodavstvu spriječila dalje nasrtaje na žrtve monstruoznih zločina.

Svjetski bošnjački kongres zahtijeva od institucija Bosne i Hercegovine hitno donošenje Zakona o negiranju genocida, u kojem će se normirati zabrana djelovanja osuđenih ratnih zločinaca, kao i njihovo javno veličanje.

 

Služba za odnose za javnošću

 

 

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote