SBK: ZAŠTO ZA RATNI ZLOČIN NAD BOŠNJACIMA BUGOJNA JOŠ NIKO NIJE ODGOVARAO

0
1411

vrbanja-spomenikPovodom obilježavanja dvadeset i prve godišnjice stradanja Bošnjaka u mjestu Vrbanja, općina Bugojno, Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid Svjetskog bošnjačkog kongresa izražava zabrinutost da još niko nije odgovarao po komandnoj odgovornosti za ratni zločin nad Bošnjacima  Bugojna, koji su mučki ubijeni u naseljima Vrbanja, Crniće, Vrpeć, Čaušlije, Donjići.

Do sada je za ratne zločine odgovarao jedino Slavko Šakić kojeg je Sud Bosne i Hercegovine osudio na 8,5 godina zatora , dok ostali zločinci slobodno šetaju Bugojnom.

Snage Hrvatskog vijeća odbrane u julu 1993. godine mučki ubili 45 bošnjačkih civila u naselju Vrbanja u dobi od 19-92 godine, a cjelokupno naselje je u potpunosti uništeno.

Nevino su ubijeni Bošnjaci:  Muharem Velagić, Nuhan Velagić, Razija Velagić, Sadik Velagić, Sulejman Velić i Nedžad Zulić, Muharem Šušić, Ekrem Talić, Mesud Talić, Senad Talić, Senad Teskeredžić, Sanija Učanbarlić, Đulsa Ugarak, Rabija Ugarak, Juso Velagić, Samir Karagić, Nazif Krkić, Emin Ledenko, Sead Mastalić, Esad Mušić, Nermin Nuhić, Almir Šehić, Selmir Šehić, Elvedin Šeho, Amir Šošić, Hamdija Alić, Hašim Alić, Raif Cetin, Ahmet Čizmo, Zenuh Čizmo, Zahid Čizmo, Emina Delić, Hajrudin Delić, Sulejman Delić, Refik Elkaz, Džemal Grižić, Rabija Grižić, Vehab Habibović, Sulejman Hadžibegović, Smail Hodžić, Mujo Hozić, Mirsad Huskić, Hajrija Karagić, Hatidža Karagić, Sadik Karagić.

Uporedo sa ubistvima Hrvatsko vijeće odbrane i paravojne formacije koje su bile u njenom sastavu formiraju logore za Bošnjake, posebno se ističe logor „Akvarijum“ gdje su Bošnjaci fizički i psihički maltretirani, a neki su usljed teško zadobivenih povreda i podlegli.

Snage Hrvatskog Vijeća Odbrane, odnosno Brigada te jedinice “Eugen Kvaternik” na području naselja Donjići počinili su strašan zločin nad Bošnjacima, a ubijeni su Fahrija Haračić, Nejra Ramić i Nusret Ramić, Bahrija Ćatić, Fahrudin Ćatić, Sulejman Fuka.

Ubistva Bošnjaka su vršena pojedinačno  i masovno, a tijela nevino ubijenih Bošnjaka pronađena su u masovnim grobnicama. Masovne grobnice s otkrivene na livadi koja je vlasništvo Fehke Velagića i livadi vlasništvo Mustafe Čolića, dvije masovne grobnice, ispod bazena za vodu i neposredno uz makadamski put. Masovna grobnica je otkrivena i u rejonu Bagarića gaja, a rijeka Vrbas je također predstavljala svojevrsnu masovnu grobnicu, jer su u i oko rijeke pronađena tijela 11 žrtava zločina.

Cilj zločina je bio sistematsko uništenje Bošnjaka Bugojna, stvaranje čiste Republije Herceg-Bosne koja bi se kasnije pripojila  Republici Hrvatskoj  koja je logistički, finansijski i vojno pomagala Hrvatsko vijeće odbrane u agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

Činjenica da još niko nije komandno odgovarao za zločine, a da je pri tome osuđen samo jedan pripadnik HVO-a šalje se poruka da se zločin nad Bošnjacima isplati, te da će to i u budućnosti moći proći nekažnjeno.

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK poziva nadležne pravosudne instituucije na hitno procesuiranje ratnih zločina koji su izvršeni od strane Hrvatskog vijeća odbrane nad Bošnjacima Bugojna.

 Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote