SEDAM SNOVA MAJKE HAVE

0
757

1477821_10202209208702926_946535760_nKad god me put nanese prema Prijedoru glava mi se mahinalno okrene prema selu Zecevo. Nisam nikada bio u tom selu, nisam imao davnu ljubav, nemam rodbine ni prijatelja ali me za Zecovo veže nešto više od priče koju sam čuo, pročitao i kao takvu je i doživio i proživio. I kad god se sjetim,a često se sjetim,te priče,te ratne stašne priče proradi u meni nešto što je nauka imenovala kao prkos. A ja ne bi bio ja kad ne bi imao i dodatno objašnjenje samom sebi i mimo nauke.

PIŠE ADMIR F BEGANOVIĆ

Nije to onaj osjećaj kada se postupa protivno čijoj volji ili mišljenju, nije to onaj dodir koji utiče na ona ponašanja koja će osporiti bilo kakva mišljenja koja o nekome ima neko drugi i kojima se želi očuvati integritet svoga JA, nije to inat zbog inata niti ono „ja moram biti u pravu“. To je nešto više i…..jače….i svetije. Priču o majci Havi davno sam čuo. Pisali su o njoj i njenoj sudbini mnogi,dovodili majku Havu pred kamere da istjera svoju bol iz duše,da svijet zna šta joj se desilo,da svijet sazna sa kakvim sjećanjem reže dan i budi noc, da svijet…. Majka Hava je u jednom danu izgubila šest sinova i muža. Nishad, Sead, Senad, Zijad, Zilhad, Nihad i suprug Muharem…. Odveli ih „junaci“ što se u prsa busaju „čojstvom“, odveli ih „junaci“ što znaju ženu udariti,silovati,bebu zaklati, ukrasti, oteti….odveli i…. Pita me jaran Namir prije nekoliko godina što ne pišem o njoj. Sretoh ga nedavno,popismo kafu.

Spomenuh mu majku Havu. „Još nisi pisao o njoj“ „A šta pisati moj paša. Ne mogu je zvati i pristajati joj na muku koja je ne popušta. Pitali su je mnogi da li plače,čuj da li plače. Blagom onom ko suza ima u toga srce umrlo nije. Sedam puta je majka Hava umrla, sedam puta je njeno srce stalo pa opet zakucalo,slabo…sedam puta je majka Hava zaplakala kako samo mati može zaplakati,kako samo vjerna žena može suzu pustiti. Otima se snovima ali sanja i dok radi.

Sedam čaša vrelog mlijeka svako jutro toči i na sto stavlja, sedam kriški hljeba premazanog bestiljem poreda po stolu, u sedam tepsija se pita sprema koju niko jesti neće, sedam dova svake noći uputi Stvoritelju, sedam Fatiha ide prema sedam duša njenih, prema sedam zjenica njenih, sedam dova Gospodaru ide i za dušmane koji su sedam kama oštrili, sedam puta majka Hava traži oprost i za njih,sedam puta.je majka Hava halalila,,,sedam puta….“ „O tom piši,o tom. Rastelali da se ne zaboravi. A brzo se zaboravi,brzo i prebrzo…. Neki dan gledam na TV1 muftiju Zukorlića i onog Kazaza. Onaj nešto pokušava kontrirati muftiji al je razoružan u prvoj rundi. Eto kakvi smo,neko zaboravi odmah, neko kasnije neko i ne pamti. A onaj koji ne da na svoje, koji ne da zaboravu da se približi smeta i prema njemu strijele lete. „Ako hoces da prepoznas gdje su najispravniji onda pogledaj u kom smjeru lete strijele nevjernika“….. „O tom piši, neka se sazna ko saznao nije“ Majka Hava. Redaju se slike,sedam,sedamdesetisedam,sedamstoisedam a svaka ista a svaka različita. Sedam praznih postelja sa sedam dušeka majka Hava svako juto diže i slaže. Ni u svom bolu koji samo ona razumije ne upita Gospodara-„Šta sam ti skrivila Milostivi Allahu?

Koji sam grijeh napravila pa me kazni ako je ovo kazna? Majka Hava. Starica sa sedam rana i sedam snova. Sanja majka Hava da Nishadu čarape plete,da Zijadu košulje pegla, da Zilhadu džemer pere,da Nihadu podvarak peče onako kako ga on voli,da Seada sjetuje da je ona cura fina, da Senada sokoli onako kako majka sokoliti zna,da pred Muharema dva fildžana kafe stavlja i srče i šuti dok muž priča. Sanja majka Hava,budna sanja. Budna sanja i veli:“Ne daj Bože nikom.Ne daj Bože ni onoj majci čije je dijete ubilo mog evlada. Ne daj Bože. Avlija pusta,kuća prazna ali duša puna. Uz dovu je lakše. I snove. i tako svaki dan i svaku noć. Sedam puta…

 

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote