SELAM ALEJK, O MUBAREK RAMAZAN!!!

0
813

imagesKao umilni jecaj naja akšamski ezan najavit će Ramazan. Iznemogla duša očekuje da se na izvoru ramazanske ljepote napije milosti, oprosta i vatri selameta. Sve podsjeća na radost. I treptaj oka mu dobrodošlicu želi, sretan i zahvalan Stvoritelju što ga počasti milošću da još jednom ramazan osjeti. Svaki djelić tijela iščekuje najdražeg gosta, da mu teret skine i svojim fadiletima olakša stanje u kojem se nalazi.

Piše: Elmedina Muftić

Ramazan  je mjesec neizmjerne Allahove dž.š. milosti, vrijeme odricanja, nagrada, želja, traženja i ispunjenja dova, mjesec humanosti i povezanosti, mjesec kad svako od nas želi da bude što bolji, korisniji i drugima i sebi. U ramazanu svako od nas pronalazi čovjeka u sebi, živimo ljubav i ubijamo ego, pokušavamo da ljutnju zamijenimo oprostom, tugu osmijehom, beznađe nadom, brigu pouzdanjem, kapital nafakom, škrtost darežljivošću, ogovaranje šutnjom i pokrivanjem tuđih mahana, prohtjeve tijela odricanjem od uživanja. Sve ovo nastojimo da upotpunimo u mjesecu ramazanu i uspijemo, možda ne u potpunosti, ali se trudimo i za trud ćemo biti nagrađeni. Iskoristimo odsustvo šejtana i očistimo svoje nijete, jer se djela prema nijetu cijene. Pronađimo tog izgubljenog, a ipak postojećeg čovjeka u sebi i podarimo mu najljepše osobine. Budimo humani, kad u postu osjetimo prvi znak gladi nemojmo pomisliti na hranu , sjetimo se na milione gladnih u svijetu, na sve njih koji su gladni ne zbog toga što ne možemo da nahranimo siromašne, nego što ne možemo da zasitimo bogate. Kad nam se usta od žeđi osuše ne pomislimo odmah na vodu, nego na žedne kojima je čaša vode luksuz koji sebi ne mogu priuštiti. Poistovjećujući se s njima osjetit ćemo njihovu patnju i kod sebe razviti potrebu da im pomognemo i olakšamo njihovo stanje. Razvijajmo u sebi osjećaj za drugog, pokušajmo da osjetimo kroz svoje stanje i potrebe drugih ne samo materijalne nego i emotivne prirode. Potrudimo se da u ovom mjesecu rahmeta budemo bolji od najboljih, da naša djela govore o nama, da svakim korakom hajr činimo i da konačno vjeru živimo, jer vjera je život, vjera je praksa a ne filozofija. Post, namaz neka budu naša snaga za jačanje našeg duha koji će pokazati spremnost na žrtvu, stavljajući često sebe u drugi plan da bi bio na pomoći drugom, jer tvoje je samo ono što daš, i zato pružimo najviše što možemo da bismo dobili mnogo više…

Nemamo svi mogućnost da dijelimo imetak, ali svi imamo osmijeh , svi možemo izgovoriti lijepu riječ, svako od nas može da kaže tu sam kad ga drugi treba. Svako daje od onoga što ima. Niko nije siromašan ko ima osmijeh i lijepu riječ, kao što nije ni bogat ko ima samo imetak i praznu dušu, lice bez osmijeha i jezik bez lijepih riječi. Ramazan je mjesec gdje svako od nas može da zaradi rahmet, magfiret i vatri selamet,  i biti od onih za koje je Allah dž. š. u Kur`anu rekao “…Za njih nema straha i oni ne treba da se žaloste”. Dočekajmo Bajram kao pobjednici. Budimo s onima koji od posta nisu imali samo gladovanje i žeđ, nego su svoju dušu postu prepustili, od čijih ruku, jezika, pogleda niko nije bihuzur bio. Neka nam ovaj ramazan bude ključ kojim ćemo otključati kapiju Bajrama duše i nastaviti čvrstim mu`minskim korakom kretati se prema jasnom cilju….

6B583F4D-72AD-4422-98E8-D07159CF0E1C_mw1024_s_n

Duša na sedži Gospodara doziva, suza u oku imanom blista, ruke podignute a srce dovom vapi :

“Selam alejke o mjeseče posta! Selam alejke , o mjeseče namaza! Selam alejke, o mjeseče Imana! Selam alejke , o mjeseče Kur ana! Selam alejke, o mjeseče svijetlosti! Selam alejke, o mjeseče oprosta i praštanja! Selam alejke, o mjeseče deredža i spasa od ponora! Selam alejke, o mjeseče pokajnika i ibadetdžija! Selam alejke, o mjeseče arifa! Selam alejke , o mjeseče mudžtehida! Selam alejke , o mjeseče sigurnosti! Bio si za neposlušnike zatvor, a za mutekije udobnost! Selam na kandilje i blistava svjetla, na oči koje bdiju, na suze koje liju, na mirisne mihrabe, na objašnjenja koja se prosipaju i bujaju, na uzdahe koji se penju iz spaljenih srca! Allahu dz. š. , učini nas od onih kojima si primio njihove postove i njihove namaze, kojima si njihova loša djela zamijenio dobrima , koje Si uveo sa Svojom Milošću u Svoj Dzennet , čije si deredže uzdigao sa Svojom Milošću, o Ti koji si od milostivih Najmilostiviji!!!” AMIN!!!

3.00 avg. rating (69% score) - 2 votes