Senat: Povezivanje Bošnjaka na Balkanu prioritet Svjetskog bošnjačkog kongresa

0
823

svjetski-bosnjacki-kongres-logo11Druga sjednicu Senata Svjetskog bošnjačkog kongresa, kojom je predsjedavao dr. Mustafa Cerić, održana je u Sarajevu 29. januara 2013. godine.
Senat Svjetskog bošnjačkog kongresa usvojio je informaciju o posjeti delegacije Svjetskog bošnjačkog kongresa, na čelu s predsjednikom dr. Mustafom Cerićem i članovima dr. Mevludom Dudićem i Fatmirom Baćijem senatorima i Rešadom Plojevićem članom Kongresa, Bošnjacima i bošnjačkim zajednicama na Kosovu, Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji, koja je organizirana u periodu od 24. do 27. januara 2013. godine. Posjeta je ocijenjena vrlo uspješnom i potrebnom, osobito imajući u vidu da su bošnjačke zajednice na Balkanu, u nedostatku institucionalne državne brige, prepuštene same sebi. U raspravi je konstatirano da postoje velike mogućnosti i snažna potreba za afirmaciju bošnjačkih nacionalnih instritucija i pitanja na području Balkana i naglašena važnost uspostavljanja dobrih odnosa Bošnjaka sa svim narodima s kojima žive, posebno albanskim narodom. Senat je preporučio da delegacija Svjetskog bošnjačkog kongresa u narednom periodu realizira radnu posjetu bošnjačkim zajednicama na Kosovu, Makedoniji, Albaniji i Crnoj Gori.

 

senat-sbk-druga-sjednica-29.1.13
Senat Svjetskog bošnjačkog kongresa podržao je formiranje radne grupe koja bi analizirala i pratila neophodne aktivnosti vezane za predstojeći popis stanovništva, te podržao rad na definiranju stava Svjetskog bošnjačkog kongresa vezano za najavljene ustavne promjene.
U okviru razmatranja načina i modaliteta medijske prezentacije Svjetskog bošnjačkog kongresa i artikuliranja interesa Bošnjaka u raspoloživom medijskom potencijalu, Senat je dao preporuku za izradu koncepta medijskog predstavljanja pitanja koja su značajna za identitet bošnjačkog naroda. Također Senat je podržao izradu platforme za uključivanje omladine u rad Kongresa, te podržao prijedloge rada žena unutar Svjetskog bošnjačkog kongresa.

 

senat-sbk-druga-sjednica-29.1.131
Senat Svjetskog bošnjačkog kongresa informiran je o nastojanju Bošnjačke kulturne zajednice Crne Gore da izradi izvještaj o statusu Bošnjaka u ovoj državi sa kojim bi se upoznale relevantne međunarodne institucije te podržao izradu takvog izvještaja.

Sarajevo, 30. 01. 2013.
Informativna služba Svjetskog bošnjačkog kongresa

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes