STRIJELJANJA NA HADŽETU VRŠENA SU NA MJESTU DANAŠNJEG DOMA ZDRAVLJA

0
1497

muratovic-hadzet-696x469U blizini Doma zdravlja i krugu Opšte bolnice u Novom Pazaru danas su otkriveni posmrtni ostaci najvjerojatnije nekoliko osoba.

Kosti su pronađene tokom iskopa za temelje zgrade Hitne pomoći, na dubini od oko metar. Pretpostavlja se da se radi osobama koje su na tom mjestu streljane od strane partizanskih vlasti nakon Drugog svjetskog rata.

Iz policije i nadležnih državnih organa Srbije još nema zvaničnih potvrda o broju osoba čiji su posmrtni ostaci pronađeni.

Predsjednik Odbora Svjetskog bošnjačkog kongresa za ljudska prava, prava žrtava zločina i genocide dr. Admir Muratović izjavio je da na osnovu ranijih izjava svjedoka su postojala saznanja da su strijeljanja na Hadžetu vršena na mjestu gdje se danas nalazi Dom zdravlja.

“Posmrtni ostaci koji su danas pronađeni potvrdili su ranije izjave najmanje deset svjedoka koji su tvrdili da je tačno mjesto gdje su vršena streljana i zakopavanja ubijenih upravo lokacija kod ulaza u Dom zdravlja. Na tim mjestima imamo saznanja da su javno strijeljani i predsjednici Novog Pazara Aćef Efendija (Hažiahmetović) i Ahmeta-age Daca“, rekao je Muratović u telefonskoj izjavi za Anadolu Agency (AA).

Muratović je ranije izjavio da se na lokaciji Hadžet nalaze najmanje dvije masovne grobnice.

Komunističke vlasti su pod optužbom da su sarađivali s okupatorom, po kratkom postupku, nakon ulaska u Novi Pazar od 28. novembra 1944. godine, u naselju Hadžet strijeljale više od 1.500 ljudi, većinom Bošnjaka.

(Anadolija)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes