Svjetski bošnjački kongres od UN zahtjeva proglašenje 11. jula Danom sjećanja na genocid u Srebrenici

0
756

sbk - unSvjetski bošnjački kongres u pismu upućenom generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda zatražio je da se 11. juli proglasi u Ujedinjenim narodima Danom sjećanja na genocid u Srebrenici. U pismu, koje su uputili dr. Mustafa Cerić i Haris Hromić predsjednik i potpredsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa Ban Ki-moonu generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda, podsjeća se da je Evropski parlament prepoznao važnost institucionalnog sjećanja na genocid u Srebrenici i traži se da Ujedinjeni narodi, ako već nisu mogli sprovesti u djelo svoje rezolucije o zaštićenom zonama u Bosni Hercegovini iskažu minimum poštovanja i ljudske savjesti te proglase 11. juli Danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Pismo predsjednika i potpredsjenika Svjetskog bošnjačkog kongresa prenosimo u cjelini.

Sarajevo, 27. januar 2013.

_____________________________________________________________________________________

Njegova ekselencija Ban Ki-moon

Generalni sekretar

Ujedinjene nacije

New York, NY

 

Vaša ekselencijo,

Pošto je upravo obilježen Dan sjećanja na holokaust, 27. januara, i pošto nas je zlosretni incident sa koncertom  na Generalnoj skupštini, 14. januara, ponovo podsjetio da čovječanstvo mora biti na oprezu i upozoravati na buduće prijetnje masovnih zlodjela, mi ovu priliku koristimo da učimo iz institucionalne prošlosti i da podsjetimo vaš časni ured da su Ujedinjene nacije u svom Izvještaju o padu Srebrenice, objavljenom pod okriljem generalnog sekretara Kofi Annana, 15. novembra 1999. godine, jamčile da ćemo zajedno djelovati kako bi se 11. juli proglasio Danom  sjećanja na srebrenički genocid u Ujedinjenim nacijama.

Izvještaj o padu Srebrenice jasno je ukazao na neadekvatnost cjelokupnog pristupa Ujedinjenih nacija srpskoj kampanji etničkog čišćenja i masovnog ubijanja, koja je kulminirala u Srebrenici. U izvještaju se naglašava da su ”ti neuspjesi dijelom korijen vukli iz filozofije neutralnosti i nenasilja, potpuno pogrešne kad je u pitanju sukob u Bosni». Prema tome, prema vlastitoj procjeni Ujedinjenih nacija, 20.000 Bošnjaka muslimana ubijeno je u Srebrenici i u drugim «sigurnim» područjima na čiju su se zaštitu Ujedinjene nacije zaklele.

Vama će biti drago čuti da je 2009. godine Evropski parlament usvojio rezoluciju kojom je 11. juli proglašen Danom sjećanja na srebrenički genocid u cijeloj Evropskoj uniji.

Dakle, sasvim je prirodno da se angažiramo i radimo zajedno sa vašim časnim uredom i sa članovima Generalne skupštine kako bi se 11. juli formalno proglasio Danom sjećanja na srebrenički genocid u Ujedinjenim nacijama. Očekujemo vaše neposredne preporuke i dalje vodstvo u postizanju ovog važnog priznanja. Evropska unija je smatrala da je institucionalizacija dana sjećanja najbolji način da se oda počast žrtvama genocida i pošalje jasna poruka budućim generacijama. Ova rezolucija je usvojena sa ogromnom većinom od  556 glasova za, 22 uzdržana i 9 glasova protiv.

Vaša ekselencijo, molimo Vas da primite izraze našeg najdubljeg poštovanja i lične pozdrave.

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote