SVJETSKI BOŠNJAČKI KONGRES U POSJETI TURSKOJ

0
687

Bursa1Na poziv Udruženja „Bošnjaci Izmira“ na čelu sa predsjednikom Udruženja Hamzom Yavuzom delegacija Svjetskog bošnjačkog kongresa posjetila je Tursku. SBK su predstavljali izvršni sekretar SBK Edin Hadžifejzović i predsjednik Odbora za medije i promociju Admir F. Beganović. Delegaciju su sačinjavali i 50 Bošnjaka iz ZE-DO kantona.

Prva destinacija posjete bio je grad Izmir. Delegaciju je primio guverner Izmira Mustafa Toprak, koji je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost SBK na upriličenoj posjeti. U svom izlaganju guverner je obećao da će Turska i njen narod uvijek biti uz Bosnu i Hercegovinu, naglasivši da su se Bošnjaci borili za Tursku, da moramo zajednički planirati budućnost, jačati naše bratstvo, ekonomiju, kulturu…

Turske kompanije uspostavljaju projekte u Bosni i Hercegovini i trude se da zaposle što više Bošnjaka. Guverner Toprak u svom izlaganju spomenuo je veliku ulogu i značaj prvog predsjednik R BiH, rahmetli Alije Izetbegovića.

Na kraju izlaganja guverner Izmira je rekao da su vrata Turske širom otvorena za Bosnu i Hercegovinu a posebno za Bošnjake.
U svom izlaganju predstavnici SBK su izrazili zahvalnost na prijemu istakavši da je za nas bitna sigurna i stabilna Turska i da SBK podržava sve napore Turske u borbi protiv terorizma.

Drugog dana delegacija je posjetila pokrajinu Bornova. Načelnik općine Olgun Atila priredio je svečanu večeru za delegaciju. Prilikom razgovora načelnik Atila sa ponosom je isticao da je njegova supruga Bošnjakinja, da je nedavno posjetio Srebrenicu, gdje je razgovarao sa majkama Srebrenice i nekoliko puta istakao da ne može proći ni jedan 11. juli a da on privatno ili sa zvaničnom delegacijom ne posjeti Potočare.

Predstavnici SBK su uručili prigodne poklone načelniku, pritom rekavši da su svjesni da Turska nikada neće spustiti ispružene ruke prema Bosni i Hercegovini.

Trećeg dana boravka pored prijema u općini Bursa delegaciju SBK je primio predsjednik AK partije Burse Cemalettin Torun. U svom izlaganju predsjednik je istakao geografsku poziciju Turske, islamski položaj i dodao da je Turska vječna meta Evrope i svijeta. Izrazio je zahvalnost Bosni i Hercegovini rekavši da Bošnjaci imaju historijsku ulogu u i za Tursku od doba Osmanlija pa i danas.

„Vaš bol je naša bol, vaša radost je naša radost. AK Partija pomaže i uvijek će pomagati muslimanima širom svijeta, a Bošnjaci Bosne i Hercegovine zauzimaju posebno mjesto u srcu Turske“.

U odgovoru na izlaganje predsjednika AK Partije Burse Cemalettina Toruna, delegacija SBK je izrasila zahvalnost za sve ono što je Turska uradila i što će uraditi za Bosnu i Hecegovinu.

„Bošnjaci Bosne i Hercegovine su uvijek predstavljani kao narod rasula. Imali smo i imamo saf u džamiji a van toga Bošnjaci su razjedinjeni. Polazeći od načela da Bog neće promijeniti stanje jednog naroda dok se sam narod ne promijeni i cijeneći da nakon jedanaestog vala genocida bošnjački narod mora mijenjati moralno, kulturno i nacionalno stanje, Svjetski bošnjački kongres je uvidio historijsku priliku za svebošnjačko buđenje. SBK radi na afirmaciji svebošnjačkog nacionalnog bića uvidjevši potrebu da se rasuta bošnjačka energija mora skupiti radi zaštite prava, kako na život tako i na vjeru, naciju, državu, slobodu i čast svakog Bošnjaka gdje god bio“. – istakla je delegacija SBK.

Na kraju prijema domaćin i organizator svih posjeta Hamza Yavuz objasnio je značaj svog Udruženja pozvavši sve Bošnjake ma gdje oni bili da se priključe SBK sa sjedištem u Sarajevu.

Gospodin Hamza Yavuz objašnjavajući ulogu SBK rekao je da Turska država može biti jača ukoliko su Bošnjaci jaki, a Bošnjaci će biti jači ukoliko je Turska jaka.
„Želja nam je da svi bosnjački predstavnici u Bosni, Balkanu i ostatku svijeta na ovom putu udruže svoje snage sa turskim predstavnicima (ambasade, inostrani predstavnici, TIKA, Yunus Emre vakuf, itd). Također želja da zajednički uložimo napore u jačanje veza sa turskim državljanima bošnjačkog prijekla“. – rekao je Hamza Yavuz.

Posjeta Turskoj završena je dvodnevnim boravkom i obilaskom Istanbula.

UBI1 Izmir3 Izmir2 Izmir1 Bursa1 Bornova2 Bornova1 AK2 AK1 AK (1)

Informativna služba

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes