Tomašica: Ekshumirani posmrtni ostaci 397 osoba

0
598

tomasica-najveca-masovna-grobnica-u-bih_trt-bosanski-24364Iz masovne grobnice u selu Tomašica kod Prijedora, na sjeveru Bosne i Hercegovine, do sada su ekshumirani posmrtni ostaci 397 osoba.

Ekipa AA posjetila je Tomašicu, koja je iza sebe ostavila ranije otkrivenu masovnu grobnicu na lokaciji Crni Vrh u istočnom dijelu zemlje, gdje su pronađeni posmrtni ostaci 629 žrtava, a tom prilikom došla je do važnih podataka u vezi sa najvećom masovnom grobnicom na tim prostorima.

Lejla Čengić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe u BiH, koji pod nadzorom Tužilaštva BiH provodi ekshumaciju, potvrdila je da je masovna grobnica u Tomašici, prema broju pronađenih posmrtnih ostataka, najveća masovna grobnica u Bosni i Hercegovini.

Čengić je kazala da su tokom ekshumacije koja traje dva mjeseca ekshumirana tijela 397 osoba, od čega je 247 kompletnih tijela. Izjavljujući da su uz mnoga tijela pronađeni i lični dokumenti, Čengić je nadalje kazala:

”Možemo zasigurno reći da posmrtni ostaci pripadaju civilima koji su tokom rata živjeli u Prijedoru i okolnim selima. Riječ je o tijelima civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koji su, osim centra grada, bili stanovnici mjesta Rizvanovići, Čarakovo, Sredice, Bišćani. Ekshumacija će se nastaviti. Masovna grobnica u Tomašici je najveća masovna grobnica koja je do sada otkrivena u Bosni i Hercegovini.”

Posjetioci masovne grobnice u Tomašici su izjavili da bi se na tom području trebao podignuti spomenik u znak sjećanja na njihovu rodbinu koja je masakrirana.

U Tomašici, selu udaljenom 20 minuta od Prijedora, koje se nalazi 250 kilometara od glavnog grada Sarajeva, posjetioce dočekuje sumorna atmosfera. Na mjestu “najveće masovne grobnice”, koja se nalazi na šumskom području, osjeća se miris posmrtnih ostataka nevinih žrtava.

 

(AA)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes