U AMSTERDAMU PROMOVIRANA KNJIGA “ZBIJEG – PUT U SREBRENICU”

0
986

013U petak 14. novembra 2014. godine u prostorijama bosanskog kluba “Bron” u Amsterdamu održana je promocija knjige “Zbijeg – Put u Srebrenicu” autora Hasana Nuhanovića. Moderator promocije bio je Alosman Husejnović. Knjiga je također predstavljena u Den Hagu, Roterdamu, Arhnemu i Eindhovenu.

Promociji je prisustvovao veći broj Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka koji već duži niz godina žive u Nizozemskoj.

Hasan Nuhanović, rođen je 1968. godine u Zvorniku. Preko šuma i rijeka, kroz zemlju Bosnu, došao je u Srebrenicu, zaštićenu zonu. Svjedok je stravičnih događanja  za vrijeme genocida i agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine.

Ustrajni je borac za istinu i pravdu. Trenutno radi na realizaciji različitih projekata u Memorijalnom centru u Potočarima. “Zbijeg –  Put u Srebrenicu” je njegova druga knjiga u kojoj opisuje borbu za opstanak u stravičnom okruženju. Nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu Nuhanovićev život se pretvorio u noćnu moru. Godinama je je tragao za posmrtnim ostacima njegove majke, oca i mlađeg brata, čiji je život na mučki način prekinut nakon pada Srebrenice.

Hasan Nuhanović je objavio i knjigu “Pod zastavom UN-a” koja je prevedena na više stranih jezika i koja se u mnogim zemljama aktivno koristi na studijama o genocidu. U prvoj knjizi Hasan Nuhanović govori o ulozi međunarodne zajednice i zločinu u Srebrenici te u knjizi prezentira dokumenataciju iz tog perioda. Druga knjiga “Zbijeg – Put u Srebrenicu” opisuje razdoblje od početka agresije do dolaska u Srebrenicu. Pesebno se osvrće na borbu za goli opstanak,  potragu za hranom i komadićima  hljeba u strašnim uvjetima.

Hasan Nuhanović ističe da je Srebrenica kao zaštićena zona bila jedna od najnezaštićenijih mjesta na zemaljskoj kugli. Također naglašava da genocid koji je počinjen u Srebrenici nije trajao samo nekoliko dana, već je istrebljenje jednog naroda počelo već 1992. godine.

10804926_10205314039994382_172493056_n

Odlomak iz knjige Zbijeg – Put u Srebrenicu:

“Neko me je kasnije u to vrijeme, a i onakon rata,  pitao – šta si ti bio u ratu, misleći na vrijeme prije nego što je došao UNPROFOR kada sam angažovan kao prevodilac. Ja sam im odgovarao: pokretna meta. Na mene, i na hiljade drugih, četnici su pucali iz svih oružja i oruđa, a ja sam bježao, i bježao, i bježao. I nisu me pogodili. Dakle, pokretna meta. Eto to sam bio u ratu. Kao uostalom, i hiljade izbezumljenih, jadnih Bošnjaka istočne Bosne.”

Pripremila: Majda Rustemagić

Odbor za medije i promociju

Svjetskog bošnjačkog kongresa

5.00 avg. rating (96% score) - 2 votes