U BEČU ODRŽANA MANIFESTACIJA POVODOM DANA SANDŽAKA I DANA DRŽAVNOSTI BIH

0
1234

bec7U Velikoj sali BKC-a u Beču održana manifestacija povodom Dana Sandžaka i Dana državnosti BiH.

Brojni Bošnjaci, uživajući uz tradicionalne izvjedbe, igre i nadahnute govore svjedočili su ovim važnim datumima.
Na samom početku himnu BiH izveo je Senadin Ferhatović.

Nakon njega Kasidom o Hadžetu izvođač ilahija i kasida iz Sandžaka Hamza Škrijelj izazvao je brojne aplauze na zadovoljstvo prisutnih. Uz ovu, u prvom dijelu izveo je još dvije ilahije, Samo Allah istina je i Još mirišu tragovi.

Tradicionalnim igrama iz Bosne i Hercegovine predstavio se KUD “Iki Wien”.

Prof. Mersad ef. Muratović, govoreći o ovim važnim datumima pozvao je sve prisutne da se fatihom sjete svih šehida koji su živote dali za opstanak nacije. “Bosna i Sandžak opstali su i ostali zahvaljujući krvlju bošnjačkih šehida koji su živote svoje dali kako bismo se mi danas sa ponosom mogli zvati Bošnjacima”, istakao je prof. Mersad ef. Muratović.

Poseban gost ove večeri bio je vojni imam u Austriji hfz. mr. Abdulmedžid Sijamhodžić. On se osvrnuo na historijski aspekt Dana državnosti BiH, istakavši činjenicu da je pređen trnovit put opstanka, te da Bošnjaci svakog dana u svakoj prilici moraju biti svjesni svoje vjere, nacije i identiteta, kako se zlo ne bi opet ponovilo.

Sevdalinkama U Stambolu na Bosforu, Kiša bi pala i Kad ja pođoh na Bembašu, još jednom se predstavio Hamza Škrijelj.

Manifestaciju su, pored brojnih gostiju, svojim prisustvom uveličali hadži Esko Ramović iz Graca, kao i poznati golman Sead Ramović iz Štutgarta.

Jedan od glavnih organizatora manifestacije, predsjednik ZSD-a za Evropu prof. Mithat ef. Mujević obratio se prisutnima.

On je tom prilikom podsjetio da svaki insan u svom životu ima pravo izbora. ” U našim životima uvijek mozemo izabrati jednu od dvije moguće opcije: zahvalnost ili nezahvalnost, svjetlo morala ili mrak nemorala, put znanja ili put neznanja, integraciju ili asimilaciju, a posebno je za nas Bošnjake u Beču važno da izaberemo jedinstvo, a ne nejedinstvo, podijeljenost i nered”, završava Mujević.

Organizatori ove manifestacije bili su: Bošnjačka nacionalna fondacija Austrije, Zajednica sandžačke dijaspore, Bošnjačko kulturno udruženje i Fondacija “Ikre”.

bec1 bec2 bec3 bec4 bec5 bec6 bec8 bec9

(Sandžak press)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes