U DŽEMATU HELSINGBORG UPRILIČENA ’VEČER KUR’ANA’

0
740

vecer kur ana4U subotu, 16.maja 2015.godine, u džematu Helsingborg u Švedskoj upriličena je druga po redu ’Večer Kur’ana a.š.’ Gost manifestacije bio je hafiz Kenan Musić dr. islamskih nauka i profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Uz glavnog gosta učešće su uzeli i imami okolnih džemata, te nekoliko polaznika mektebske nastave.

Prisutni su bili glavni imami Švedske Idriz ef. Karaman i Danske Nermin ef. Babić. Prošle godine u mjesecu aprilu pojavila se ideja za jednu ovakvu manifestaciju. Gost je bio hafiz Alija Rahman, jedan od imama džamije Kralj Fahd u Sarajevu. Uz njega je učestvovalo i nekoliko imama iz bošnjačkih džemata u Švedskoj. Zato, kako je imam Nezir ef. Spiodić kazao, ovo je postala već tradicionalna ”Večer Kur’ana”.

U uvodnom dijelu programa mladi efendija Hasan Jašarević iz džemata Malmö proučio je ašere. Ovaj imam je nedavno učestvovao u programu na skupu u Malmö-u gdje su  gosti bili reis-ulema emeritus dr. Mustafa ef. Cerić , muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić i drugi. Poslije kratkog obraćanja imama iz džemata Helsingborg Nezira ef. Spiodića bili smo počašćeni sa nekoliko ilahija, jednom recitacijom i par učenja odlomaka iz Kur’ana a.š. koje su izveli Benjamin ef. Dučić, Växjö i Alen ef. Delić iz Malmö. Pored ove trojice imama, izvođači ilahija bili su i polaznici mektebske nastave: Adna Omić i Sara Omić koje su izvele ilahiju “U dergjahu mog srca’’, te Amra Oruč, Belma Mujagić i Selma Oruč sa ilahijom “Samo Allah istina je”. U toku programa  nakratko se obratio i glavni imam Idriz ef. Karaman.

Podijeljene su i simbolične hedije novim učačima Kur’ana, a to su polaznici mektebske nastave koji su završili sufaru (devet polaznika mektebske nastave). Bila je i podjela hedija polaznicima mukabele kojih je šest džematlijki. Poslušano je učenje jedne od najmlađih učača na manifestaciji, Amre Oruč koja ima 11god. Nakon toga je došlo na red i učenje gosta hafiza Kenana Musića koji je nakon učenja održao veoma inspirativno predavanje.

Inače, hafiz Kenan Musić rođen je u Sarajevu 1979. godine. Svršenik je Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu te Univerziteta Al-Azhar u Kairu, Fakultet Usuli-din gdje je studirao od 1998. do 2000. godine i svršenik Univerziteta u Damasku, Šerijatsko-pravni fakultet čiji je student bio od 1999. do 2005. godine. Od 2002. – 2005. bio je na postdiplomskom studij na Institutu “Feth” u Damasku. 2006. god. prijavio je magistarsku tezu na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu pod naslovom “Džihad u djelu Mustafe Pruščaka ‘Radost gazija'”. Magistrirao u julu 2009. godine. 18. marta 2015. godine na Fakultetu islamskih nauka hfz. Musić je odbranio doktorsku disertaciju pod naslovom ”Komunikološki aspekti Poslanikova, s.a.v.s., života”.

Hafiz je, tokom predavanja, ispričao jedan događaj kada je 1993. god. malo kasnio na džumu, pa je odmah poslije njega ušao rahmetli Alija Izetbegović i stao između hafiza i jednog dječaka od 13 godina, pa se prisjetio jedne riječi.  Na nišanu rahmetli pedsjednika stoji riječ ’Abdullah’ – Allahov rob imao je sve, ali on je ostao da bude Allahov rob. Na kraju je zaključio da svako dobro djelo koje ostavimo iza sebe, od kojeg ljudi imaju koristi, haira ostavlja neizbrisiv trag.

Nakon programa druženje je nastavljeno uz bošnjačke specijalitete naših vrijednih majki, sestara i hanuma koje su ih pripremile. Svi su bili oduševljeni cjelokupnim sadržajem ove hairli večeri.

vecer kur ana5 vecer kur ana2 vecer kur ana1

(Ramiz Mujagić)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes