U Srebrenici održani Susreti bošnjačkih nevladinih organizacija

0
776

svjetski-bosnjacki-kongres-logo11BOŠNJACI NE ŽELE VEĆA NITI MANJA PRAVA OD DRUGIH U MIRNOJ I SLOBODNOJ BOSNI I HERCEGOVINI


U povodu dvije decenije postojanja i uspješnog djelovanja udruženja Prosvjetitelj-Muallim, u subotu 27. marta 2013. godine u Srebrenici, održani su Susreti bošnjačkih nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini. Bila je to prilika da se kroz nevladin sektor razmotre mogućnosti djelovanja na obrazovnoj, kulturnoj, sportskoj i humanitarnoj razini, među bošnjačkim stanovništvom. Ovom skupu u Srebrenici prisustvovali su predstavnici više od pedeset udruženja iz cijele Bosne i Hercegovine, zauzevši stav da je najveći interes Bošnjaka izgradnja stabilne i mirne države Bosne i Hercegovine, u kojoj Bošnjaci neće i ne žele imati veća niti manja prava od drugih naroda. Prioritet je u stabiliziranju i jačanju Bošnjaka, obrazovanju, jačanju Islamske zajednice, ekonomskom osnaživanju pojedinca i kompletne zajednice, očuvanju institucija kulture i baštinjenju tradicije Bošnjaka.

Gost Susreta bošnjačkih nevladinih organizacija u Srebrenici bio je predsjednik Skupštine Svjetskog bošnjačkog kongresa, muftija Muamer ef. Zukorlić, koji je iskazao zahvalnost i ukazanu čast da se može obratiti pred eminentnim skupom, naglašavajući važnost pridruživanju Bošnjačkih nevladinih organizacija Svjetskom bošnjačkom kongresu, kao i Emir Suljagić – prvi čovjek Koalicije nevladinih organizacija Prvi mart, te načelnik Srebrenice Ćamil Duraković.

-Uključivanjem u Svjetski bošnjački kongres mi samo udružujemo svoju snagu. Udruženja ulaskom u ovu asocijaciju ne gube svoj identitet i samostalnost, ali dobijaju na snazi. Ako možemo da pomognemo tim udruženjima mi ćemo uvijek pomoći, a vi imate slobodu djelovanja potpuno neovisno od nas. Sa ponosom ističem snagu koju ima udruženje Prosvjetitelj ovdje u Srebrenici. Ta snaga je nedavno unijeta u Svjetski bošnjački kongres, kao stožernu asocijaciju Bošnjaka, tako da ćemo ubuduće djelovati zajedno, kazao je predsjednik Skupštine Svjetskog bošnjačkog kongresa, muftija Muamer ef. Zukorlić.


Zukorlic 1

U okviru Susreta bošnjačkih NVO održana je i tribina na temu „Svaki Bošnjak je odgovoran za drugog Bošnjaka”, a gost predavač je bio prof. Salih ef. Haušić. Veliku pažnju izazvala je i tema „Sarajevski proces 83”, te „Popis stanovništva 2013”, a predavanje je pripremila organizacija ABOM. Kako je najavljeno Susreti bošnjačkih nevladinih organizacija od ove godine trebali se redovno održavati u Srebrenici jednom godišnje.

 

Informativna služba

Svjetskog bošnjačkog kongresa

 

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote