U TUZLI PROMOVIRAN ROMAN O PONOSNOJ BOSNI I ČASNIM BOŠNJACIMA

0
725

unnamed-8-616x478U srijedu, 4.2.2015. godine u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci ‘Derviš Sušić’ u Tuzli upriličena je promocija romana o sultanu Fatihu, Bošnjacima i Bosni “Opet ćemo se vidjeti ispod crvene jabuke”, autora Isnama Taljića.

Ovo je dvanaesti Taljićev roman koji je, inače, imao tri izdanja i nekoliko desetina promocija u zemlji i inozemstvu. Na njegovoj promociji u Tuzli govorili su: direktor biblioteke dr. Edin Jahić, predsjednica BZK Preporod Tuzla mr. Enisa Žunić, promotor romana mr. Kasim Cerić i autor književnik Isnam Taljić. Moderator je bio tuzlanski glumac Hazim Mujčinović.

,,Sretan sam što sam večeras u biblioteci koja nosi ime mog velikog prijatelja rahmetli Derviša Sušića” – počeo je izlaganje Taljić – ,,O Sultanu Fatihu nema mnogo podataka, pa sam se koristio knjigama koje su objavljene krajem devetnaestog stoljeća. Sam čin pisanja, a posebno čin traganja trajao je dugo, jer sam se trudio da ljudima približim život jednog sultana sa što tačnijim podacima.”

Govoreći o naslovu knjige, autor je objasnio da je crvena jabuka u povijesti Seldžuka i Osmanlija simbolizirala moć i teritoriju. U toku ceremonije inauguracije sultana bio je običaj da sultan opaše sablju i vikne: „Vidjet ćemo se opet ispod crvene jabuke“ (koju je nekad davno neko ukrao, a misli se na ‘jabuku’ koja se kao alem nalazila na kubetu i munari džamija). Neki su osmanski vojni šatori imali na vrhu ‘jabuku’ od crvenog zlata. Roman razvija i povećava ljubav čitatelja prema uzvišenoj vjeri islamu, ponosnoj Bosni i časnim Bošnjacima koji su u vrijeme Osmanlija bili na najelitnijim položajima.

Promocija romana je upriličena u organizaciji Narodne i univerzitetske biblioteke ‘Derviš Sušić’ i Bošnjačke zajednice kulture ‘Preporod’ Tuzla.

Mersada Nuruddina Agović

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote